LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

289

U 574. epizodi serijala Lonci i Poklopci, koja nam dolazi na prvu nedjelju ovog proljeća, možete saznati zašto su upravo Lonci i Poklopci kulinarski show s najdužim stažem u BiH. Uvijek dobro rasploženi Vjeko i njegova ekipa pokazat će vam kako mi na OBN dočekujemo proljeće uz neke nezaboravne recepte. Naučit ćemo vas pripremati jednu sasvim novu pitu i zanimljivu riblju juhu. Vidjet ćete kako obični oslić može postati kralj trpeze te kako Vjeko resta krumpir.

PROLJETNA POSNA PITA

½ kg jufke
½ kg ribljih fileta
2 glavice luka
3-4 češnja češnjaka
2 kuhane mrkve
100g kuhanog graška
300g kuhane riže
100 g kuhane heljde
ulje
Vegeta
Prilikom kuhanja riže skuhati i heljdu, začiniti solju i paprom pa ohladiti.
Luk sitno isjeckati i pirjati na ulju dok ne omekša, pa mu dodati ustinjeno riblje meso i začiniti usitnjenim češnjakom, solju, paprom i Vegetom. U ohlađenu rižu dodati pirjanu ribu, kuhani grašak i kuhanu mrkvu isjeckanu na kockice.
Ovim nadjevom puniti jufke, zarolati, složiti u nauljenu tepsiju i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 30ak minuta.

PROLJETNA RIBLJA JUHA

½ kg bakalara
1l ribljeg temeljca
2 mrkve
¼ celera
1 stabljika celera
1 cvjetača
1 brokula
1 poriluk
250 g graška
peršinov list
sol I papar
Vegeta
ulje

Svo povrće i ribu isjeći na male kockice. Popržiti na malo ulja prvo povrće,a zatim i ribu. Doliti ribljim temeljcem i pustiti da prokuha. Isprobati pa prema potrebi začiniti solju, paprom i Vegetom. Prije posluživanje posuti sitno sjeckanim peršinovim listom.

FILE OSLIĆA U POVRĆU

4 fileta oslića
300g graška
1 mrkva
4-5 češnjeva češnjaka
sol i papar
ulje

Skuhajte grašak i mrkvu u temeljcu. Mrkvu isjecite na kockice, a 1/3 graška izmiksajte u pire. Na malo ulja popržite pobrašnjene filete oslića koje ste prethodno začinili Vegetom. Na ostatku ulja popržite sitno sjeckani ljubičati luk i češnjak pa im dodajte pire od graška i zelijte ribljim temeljcem pa dodajte grašak i kuhanu mrkvu. Umak treba biti srednje gustoće tako da prekrije pržene filee oslića kad i njih dodate. Propirjajte par minuta da bi se svi okusi sjedinili, mješajte protresanjem tave da se riba ne bi raspala.

RESTANI KRUMPIR S PATLIDŽANIMA

700g kuhanog krumpira
1-2 patlidžana
2-3 glavice crvenog luka
2 žlice ajvara od patlidžana
100g kikirikija
sol i papar
Vegeta
ulje

Patlidžane isjeći na tanje ploške i grilati ih na malo ulja u grill tavi. Kuhani krumpir oguliti i isjeći na tanje ploške.
Crveni luk očistiti i polovinu isjeći na tanke ploške, a polovinu na sitne kockice pa ga popržiti na malo ulja dok ne porumeni, začiniti Vegetom i zelenim ajvarom od patlidžana. Dodati mu kuhani krumpir isječen na ploške i grilane patlidžane. Začiniti solju i paprom prema potrebi. Prilikom posluživanja posuti usitnjenim kikirikijem.