Djevojka iz BiH zaražena opakom zaraznom bolešću!

226

Šef službe za zarazne bolesti RMC “Dr.Safet Mujić“ u Mostaru Nazif Derviškadić, potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ da je prije nekoliko dana iz Mostara u Sarajevo u bolnicu prebačena 21-godišnja djevojka iz Počitelja, koja je oboljela od rijetke zarazne bolesti kala-azar, poznatijom kao crna bolest.

Riječ je o najtežem obliku zarazne bolesti lajšmaniozom, koja je karakteristična za sve mediteranske zemlje, sjevernu Afriku, srednju i južnu Ameriku. Derviškadić ističe da je oboljela djevojka 12 dana bila hospitalizirana u Mostaru, ali je krajem decembra prošle godine prebačena u sarajevsku bolnicu.

44706_capture-20140201-025953

– Riječ je o bolesti koja liči na leukemiju i koja može biti smrtonosna. Pretpostavka je da je djevojka zaražena još ljetos, pošto inkubacija ove bolesti traje i godinu. Prenose je insekti s bolesnog psa – kazao je Derviškadić.
Prema njegovim riječima, ova bolest je na području Mostara registrirana 1999. godine.

Seksualni kontakt

Prijenos ove zaraze s čovjeka na čovjeka nije moguć, izuzev putem transfuzije zaražene krvi, igala kontaminiranih zaraženom krvlju, s oboljele trudnice na plod ili seksualnim kontaktom.

Novi slučaj “Zapadnog Nila“?

Derviškadić je, također, istakao da je iz RMC u Sarajevo prebačen i mladić iz Podveležja, koji je zaražen virusom “Zapadnog Nila“.
Ovu informaciju nisu nam potvrdili u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

– Mi tu prijavu nemamo, ali ćemo u Klinici za mikrobiologiju KCUS-a provjeriti da li je, uistinu, riječ o tom virusu – kazala je Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju ovog zavoda.

 

 

 

Izvor:avaz.ba /e-turneja.com