Pozitivan trend: Kroz obrazovanje, ugostiteljstvo i kulturu do boljeg sutra za mlade u BiH

399

Dugo sam razmišljao kako da napišem ovaj tekst. Da li da ga svrstam u izvještaje o dočeku Nove godine, da li da ga objavim kao komentar, zaseban tekst… Probudim se jutros i na jednom sarajevskom portalu vidim tekst sa naslovom u headlineu: “I jutros redovi mladih koji žele otići iz BiH ispred Konzulata Slovenije u Banjoj Luci”, te odlučim napisati komentar o hrabrosti mladih ljudi da ostanu ovdje i da se bore za svoju egzistenciju.

  1. Srednja škola za okoliš i drvni dizajn

 

O ovoj školi, obzirom da sam i sam završio istu, mogao bi pisati danima. Osoblje koje je uvijek spremno dati maksimum da bi učenik spreman izašao na ulicu da se bori za svoju egzistenciju. Njihov trud prethodne godine je posebno  nagrađivan. Nagrađivali su ih mnogi, a po meni najvrijednija nagrada je ona od Udruženja šumarskih inženjera i tehničara FBiH. Tu su i nagrade vezane za ljudska prava i brojne druge. U maju ove godine pojavila se informacija da učenici ove škole dobijaju posao još tokom školovanja, što je još veći podstrek za uspijeh i bolju budućnost ovih učenika. A sa projektima koje rade, učenici ove škole ne koriste samo sebi nego i svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a i šire. U 2018. im želimo mnogo uspješnih projekata.

2. Piklic Caffe

Caffe Bar Piklic ili kako bih ga ja nazvao mjesto koje spaja pokidana prijateljstva.   Momci koji su otvorili jedan ovakav objekat  su se odlučili na hrabar korak za svakog mladog čovjeka.  Otvorili su jedan urban kafić, sa prijatnom atmosferom, smješten ispod planine Igman, u mjestu Hrasnica idealan je za odmor i opuštanje kako u ljetnim tako i zimskim danima. Pokrenuti bilo kakav projekat i posao u BiH je jako teško posebno za mladog čovjeka kao što su ovi momci. Ukoliko do sada niste, obavezno posjetite ovaj lokal, nećete se pokajatai, jer #PiklićConnectingPeople

3.  Amaterski teatar Hadžići

Iako često zaboravljena i na marginama, zahvljajući ovim mladim ljudima, kultura se vraća u Hadžiće. U malom mjestu kao što su Hadžići, da bi se uspjelo treba jako puno truda i sredstava ipak hrabrost mladih uvijek treba nagraditi. Zato posjetitie i njihovu predstavu koju sami realizuju, a nakon toga u Piklić na kafu :).

U ova tri primjera sa sigurnošću možemo da tvrdimo da mladi ostaju ovdje u BiH radeći i tako obezbjedili sebi egzistenciju. Ovi mladi su dokaz da je lako otići, ali da se treba boriti i iznaći način kako ostati ovdje?

Znam da će ovaj moj malo poduži komentar, moj dragi urednik prokomentarisat sa “Maide, jel dosta reklame” a ja kažem… Pozitivne primjere uvijek treba izdvojiti i pohvaliti, a takvih definitivno ima. Nemojmo bježati, budimo tu i borimo se za sebe.

Neka e-turneja.com bude pokretač pozitivnih promjena i da bude nam naredna godina pozitivnija od prošle!

Sretna vam Nova!

Komentar: Maid Đelilović