PRIZNAO POSLIJE 33 GODINE: Zbog OVE pjesme je Željko Bebek napustio “Bijelo dugme”! (VIDEO)

389

Željko Bebek je konačno otkrio zbog čega je 1984. otišao iz “Bijelog dugmeta”…

Kada je početkom 1984. Željko Bebek i definitivno napustio “Bijelo dugme”, mnogo se spekulisalo o pravim razlozima, a Bebek je konačno razrešio misteriju i otkrio da je za sve kriva jedna pesma.

Na albumu “Uspavanka za Radmilu M.” iz 1983. nalazila se i pesma “Kosovska” koju je Bebek otpevao na albanskom jeziku, i to mu se nimalo nije svidelo.

– Promena u “Bijelom dugmetu” desila se onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: “Ovo ti je sad prošlo i neće više” – rekoa je Bebek i dodao da je politički kontekst pesme koja je nastala dve godine posle demonstracija na Kosovu 1981, doprinela raspadu grupe.

– Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali – zaključio je Željko Bebek.

Telegraf.rs