Priča o gradu u kome žive stanovnici iz 187 zemalja svijeta

221

Brojne prirodne lepote, jezera, Monblan, utočište stranca, ali i voljeni dom lokalnog stanovništa – samo su neki od razloga zašto svi žele da posete ovaj grad, koji naseljava više od 40 procenata stanovništa van Švajcarske…

Voljeni grad lokalnog stanovništva, utočište za one koje traže bolji i sigurniji život, povoljne ekonomske mogućnosti, pogled na Monblan, lepota jezera, dom brojnih međunarodnih organizacija – sve su ovo razlozi zbog kojih ljudi širom sveta žele da posete jedan švajcarski grad.

Kako izgleda grad u koji je došlo više od 40 procenata stanovništva van Švajcarske, grad u kome žive stanovnici iz 187 različitih zemalja?

Uprkos međunarodnim uticajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i istoriju. U XVI veku, Džon Kalvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovedi na ovom prostoru.

U Ženevi je rođen i Henri Dunan, sledbenik kalvinističke vere, koji je pomogao da se osnuje Crveni krst u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine.

Kalvinov duh i dalje pogađa lokalno stanovništvo i tradiciju moralne discipline i minimalizma

„Meštani su veoma opušteni, ali su prilično konzervativni kada je u pitanju komunikacija s nekim ko nije poreklom iz njihovog grada“, rekao je Nijazi Gunej, poreklom iz Turske, koji u Ženevi živi već 15 godina.

Sedrik Vikera, poreklom iz Ženeve, koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, priznala je da je sa svojim gradom ostala u dobrim odnosima, ali da on ponekad može biti težak za nove stanovnike dodajući da je za sve potrebno vreme i prilagođavanje.

Bez obzira na poreklo, svi stanovnici tokom leta uživaju na Ženevskom jezeru i na Ženevskoj fontani visokoj 140 metara. Ova dva mesta inače su među najpoznatijim znamenitostima u Švajcarskoj.

„Možete da plivate u jezeru, ručate pod vedrim nebom i družite se s meštanima, a u isto vreme da uživate u prekrasnom pogledu“, rekla je Sedrik Vikera.

Grad je podeljen na levu i desnu stranu. Na levoj obali ima mnogo barova i modernih restorana, a u blizini se nalaze luksuzne radnje, kao što je La Rue Du Rhone i prodavnice poznatnih švajcarskih satova. Na desnoj obali se nalazi glavna železnička stanica i dom je crvenih fenjera, koji noćnom životu ovoga grada daju poseban dašak.

Gotovo svi stanovnici žive u stanovima. Većina zgrada je relativno stara, a novija gradnja se nalazi između njih.

„Istorijske zgrade u Starom gradu i naselje Eaux Vives imaju švajcarski šarm s kamenim ulicama i krečnjačkim kućama iz XVI veka. Međutim, Ženeva nije poznata po svojoj velikoj i grandioznoj arhitekturi“, objasnio je András Barta, stanovnik Ženeve i ekspert za lokalni razvoj.

Uprkos takvoj situaciji, stanovnici sebi ne mogu priuštiti mnogo izbirljivosti. Nedostatak povoljnih cena nekretnina, često tera ljude da “skaču” na prvi slobodan stan.
Gde možete da putujete?

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara severno od centra grada, pa je lako putovati bilo gde u Evropi. Evropska aviokompanija EasyJet, koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mestom odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barselone.

U francuske gradove Lion i Ansi, možete na jednodnevne izlete vozom preko Ženeve, a sve u roku od tri sata. Tokom zime, popularna skijališta su Megève, Port du Soleil, Verbier i Cermat.