565 IZDANJE LONACA I POKLOPACA

342

U nedjelju, 22.01.2017. na programu OBN TV je novo izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci…

U nedjelju 22.01.2017 na programu OBN TV je 565. Izdanje popularnog kulinarskog showa Lonci i pPoklopci. Vjeko Kramer je i ovoga puta odlučio pripremati ukusna i zdrava jela koja i vi većih problema možete pripremiti vašim najmilijim. Emisiju započinje pripremom Pite od kiselog kupusa, zatimće pripremati zdravu juhu od kozica s kukuruzom, pureći kosani odrezak a na kraju će pripremiti salatu od riže.
Lonci i Poklopci su na programu ove nedjelje u 13 sati a reprizu emisije možete pogledati u utorak, 24.01.2017. ujutro u 09:40h.

PITA OD KISELOG KUPUSA

½ kg jufke
½ kg kiselog kupusa
250g kuhane riže
150g suhog mesa
1 crveni luk
5 češnjaka
sol i papar
kim
Vegeta

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk, izgnječeni češnjak i sitno sjeckano suho meso. Nakon par minuta dodati kiseli kupus,koji smo prethodno isprali pa začiniti mljevenim kimom, solju, paprom i Vegetom. Na kraju dodajte kuhanu rižu pa sve promješajte. List jufke premažite uljem te na njega stavite drugi pa na njega raspordite smjesu od kupusa te lagano savijte. Složite u nauljen pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 ᵒC oko pola sata.

JUHA OD KOZICA S KUKURUZOM

250 g kukuruza
250 g kozica
1 crveni luk
1 krumpir
muškatni oraščić
1 žlica ajvara
3 dl mlijeka od kokosa
2 dl vrhnja za kuhanje
ulje
riblji temeljac

Na ulju popržite sitno sjeckani crveni luk pa mu dodajte nasjeckani krumpir i kukuruz. Dolijte temeljac pa začinite muškatnim oraščićem i prema potrebi solju i paprom te kuhajte 15min dok se krumpir ne skuha. Ulijte kokosovo mlijeko i kuhajte još par minuta pa propasirajte. Kada provrije dodajte kozice i ajvar te kuhajte par minuta na laganoj vatri. Nakon par minuta dodajte vrhnje za kuhanje, ali pazite da juha ne provrije. Juha treba biti gusta kremasta, tako da ako to ne postignete raskuhavanjem krumpira slobosno dodajte malo gustina razmučenog u mlijeku i dodanog par min nakon kozica.

PUREĆI KOSANI ODREZAK

½ kg mljevene puretine
2 jajeta
200 g krušnih mrvica
1 luk
150g šampinjona
1 žlica praha crnih trubica
sol i papar
muškatni oraščić
crvena začinska paprika
ulje
Vegeta

Mljeveno meso začiniti muškatnim orahom, crvenom paprikom, solju, paprom i Vegetom. Luk sitno isjeckati kao i šampinjone i ispirjati na malo ulja pa ohladiti i umješati u meso, kao i prah crnih trubica. Jaja posebno umutite pa i to umješajte u mljeveno meso. Smjesu zgusnuti krušnim mrvicama tako da se lako oblikuje. Smijesa treba biti kompaktna i ne bi se trebala raspadati i biti ljepljiva. Oblikujte faširke i pržite ih u vrućem ulju te ocjedite od viška masnoćena upijajućem papiru.

SALATA OD RIŽE

300 g kuhane riže dugog zrna
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 crveni luk
2 mrkve
1 peteljke celera
1 patlidžan
1 tikvica

Dresing
2 češnjaka, maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol i papar

Od nabrojanih sastojaka napravite dresing. U dresing dodajte kuhanu rižu. Crvenu i zelenu papriku, crveni luk, tikvicu i patlidžan isjecite na kockice i popržite na malo ulja, peteljku celera isjecite na kockice iste veličine, ali ih nemojte pržiti pa pomješajte sve zajedno s mariniranom rižom.