PRVO NOVOGODIŠNJE IZDANJE LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

243

U nedjelju, 01.01.2017. na programu OBN TV je prvo izdanje kulinbarskog showa Lonci i poklopci

U vrijeme blagdana tradicionalno okupljanje oko porodičnog stola prepunog raznih delicija dio je tradicije brojnih porodica u BiIh, a upravo uz zabavan kulinarski show Lonci i poklopci“ i šarmantnog Vjeku Kramera gledatelji imaju priliku saznati neke od najboljih domaćih recepata.
Kramer emisiju započinje pripremom pogače pahuljice, zatim će pripremati nedinu salatu od poriluka, pohovanu piletinu, namaz od graha a za kraj će pripremiti umah od meda.
Vjeki u kuhinji će se u i ovoj specijalnoj emisiji pridružiti i sestra. Lonci i poklopci su na programu od 13 sati.

POGAČA PAHULJICA

800g brašna
1 kvasac / 3 dl mlijeka / 1 žličica šećera
1 dl mlake vode
1 dl ulja
1 jaje + bjelanjak
3 žlice pavlake
sol
4 žlice maslaca i 4 žlica ajvara
žumanjak + sjemenke za posipavanje

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta da se ne zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.
U 700 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke: ulje, 1 jaje, pavlaku i vodu te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke.
Nakon toga ostavimo tijesto da se malo odmori i nadođe… Tijesto podjelimo u 5 bulica i svaku razvaljamo u krug iste veličine, premažemo svaku maslacem i 1 žlicom ajvara i složimo jednu na drugu, te stavite u tepsiju promjera oko 30ak cm. E sada ide zanimljiv dio koji bi bio najzgodniji da gledate dok radim jer je težak za objasniti, a jako lagan za napraviti. Krug trebate prerezati na 8 trokutova, ali ne do kraja, već do nekih 2 cm do ruba tepsije. Pazite samo da presječete svih 5 slojeva. Na srednjem dijelu svakog trokuta više prema rubu tepsije uzdužno napravite duži presijek te onda uzmite vrh svakog trokuta i podvučete ga ispod pa kroz taj zarez i to ponovite 2 puta sa svakim trokutom. Na kraju premažite žumanjkom i pospite sjemenkama. Tako pripremljenu pogaču ostavite barem 30ak minuta da se diže pa pecite u zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 40ak minuta.

NEDINA SALATA OD PORILUKA

2 poriluka
250g pilećih prsa
3 kuhana jajaeta
2 dl kiselog vrhnja
200g svježeg sira
1 žlica majoneze
sol i papar

Poriluk isjeći na tanke kolutiće, pileća prsa isjeći na trakice, a kuhana jaja na kockice. Pomješati kiselo vrhnje, majonezu i svježi sir te začiniti solju i paprom te u tu smjesu umješati poriluk, kuhana jaja i pileća prsa.

POHANA PILETINA

½ kg pilećih prsa
2 jajeta
½ dl mlijeka
200g brašna
100g krušnih mrvica
200g kukuruznih pahuljica
chili paprika
limunov sok
sol i papar
ulje za pohanje

Piletinu isjeći na trakice veličine kažiprsta te posoliti, popapriti i poprskati limunovim sokom pa ostaviti da se marinira barem 2 sata. Piletinu nakon toga dobro pobrašniti pa umočiti u umučna jaja kojima smo dodali malo mlijeka i brašna tako da smjesa bude nešto ljepljivija od smjese za palačinke i onda ju uvaljati u mješavinu krušnih mrvica, usitnjenih kukuruznih pahuljica i chilia te pohati u dubokom vrućem ulju. Ocijediti od ulja na papiru za upijanje i poslužiti vruće.

NAMAZ OD GRAHA

400g bijelog graha
½ dl maslinovog ulja
slane srdele
žličica kapara
100g sirnog namaza
100g crnih maslina
sok naranče
peršinov list
papar

Grah ocijedite i u polovinu dodajte kapare, srdele, maslinovo ulje, sok naranče pa izmiksajte štapnim mikserom, a drugu polovinu izgnječite viljuškom i umješajte u pire od graha kao i usitnjeni peršinov list i sitno sjeckane crne masline te začinite paprom i prema potrebi solju, ovisno o tome koliko ste slanih srdela stavili.

UMAK OD MEDA

100g majoneze / 1 žlica senfa / 1 žlica tahina / 1 žlica meda / sok od ½ naranče / sol i papar

Pomješajte sve sastojke i prema potrebi začinite dodatno solju i paprom.