LONCI I POKLOPCI na OBN TV

332

lonci-i-poklopci-16-10-2016-00_00_43_18-still001

Vjeko Kramer i Marizela Šabanović nutricionistikinja iz Tuzle za nedjelju, 16.10.2016. od 13:45h zakazuju novo druženje uz kilinarski show Lonci i poklopci….

Hladnoća jesenjeg jutra ugodnija je pod pokrivačem i uz društvo dobrih prijatelja. Prijatelji uz koje svakako možete provesti ugodno nedjeljno popodne i ovoga puta su Vjeko i Marizela. Za ovu nedjelju,16.10.2016. Vjeko je odlučio pripremati ukusna i zdrava jela.

Emisiju započinje pripremom slatke pite od jogurta, zatim će pripremati gulaš juhu od gljiva, namaz od tune i avokada a za kraj će napraviti salatu od kupusa i korjenastog povrća.
Kako da se hranite u pojedinim godišnjim dobima sa velikim brojem savjeta možete više saznati na www.nutricionizam.ba stranici koju vodi Marizela.

SLATKA PITA OD JOGURTA

½ kg jufke
3 šalice jogurta
2 šalice šećera
1 šalica griza
½ šalice ulja
1 prašak za pecivo
2 jabuke
2 kruške
200g pečene tikve
1 mahuna vanilije
malo cimeta
šećer u prahu

Jabuke i kruške oguliti i očistiti od koštica te nasjeći na kockice kao i pečenu tikvu. Pomješajte: jogurt, ulje,šećer, griz i prašak za pecivo te dodati sjemenke vanilije i malo cimeta tako da dobijemo kremu kojom ćemo premazivati jufke.
Uzimamo prvu jufku i premažemo ju uljem pa na nju stavimo drugu jufku koju premažemo tanko kremom od jogurta, na nju stavljamo treću jufku koju isto tako pramažemo pa onda stavljamo 4 koru koju premažemo kremom i pospemo sjeckanim voćem i tikvom. Zarolamo u roladu i stavimo u uljem premazanu tepsiju. Od ½ kg jufki dobit ćemo 3 rolade koje pečemo u pećnici zagrijanoj na oko 180ᵒC oko 40 min. Prilikom posluživanja pospemo šećerom u prahu.

GULAŠ JUHA OD GLJIVA

400g gljiva
½ kg teletine
2 glavice luka
4 češnja češnjaka
50 g maslaca
2-3 krumpira
teleći temeljac
sol i papar
prah crnih trubica
peršinov list
Vegeta

Gljive očistiti i sitno nasjeckati kao i crveni luk i češnjak. Na maslacu popržiti crveni luk, pola usitnjenog češnjaka i gljive te dodamo sitno sjeckanu teletinu. Kad meso prestane puštati sok doliti malo temeljca, dodati krumpir sječen na kockice i začiniti Vegetom, dimljenom paprikom, prahom crnih trubica, solju i paprom. Kuhati 10 ak minuta. Na kraju začiniti ostatkom češnjaka i peršinovim listom.

NAMAZ OD TUNE I AVOKADA

2 konzerve tune
2 kuhana jajeta
200g crnih maslina
1 avokado
1 luk
1 žlica senfa
1 žlica majoneze
limunov sok
sol i papar

Izgnječiti viljuškom tunjevinu i avokado pa začiniti senfom, majonezom, limunovim sokom, solju i paprom. Luk, crne masline i kuhana jaja sitno isjeckati i umješati u paštetu.

SALATA OD KUPUSA I KORJENASTOG POVRĆA

1 glavica kupusa
2 cikle
2 mrkve
½ celera
1 korijen peršina
1žlica sezama / 1 žlica lana / 1 žlica suncokreta / 1 žlica sjemenki buče
1 žlica tahina
jabučni ocat
maslinovo ulje
češnjak
kopar
sol i papar

Kupus isjeći na rezance, a korjenasto povrće naribati na ribežu. Sjemenke popržiti na suhoj vrućoj tavi i ohladiti. Pomješati kupus, naribano povće i sjemenke te začiniti dresingom.
Dresing za salatu napraviti tako što ćete pomješati sve ostale sastojke.
Umješajte dresing u naribano povrće i tako pripremljenu salatu držite u hladnjaku do posluživanja.