LONCI I POKLOPCI na OBN TV

243

Vjeko Kramer po starom običaju za svaku emisiju sprema nova iznenađena kada su jela naravno u pitanju. Vjeko će ove sedmice praviti musaku na malo drugačiji način, sa kiselim kupusom, osim musake pripremat će ljutu krompir juhu, ukusner uštipke će pripremati sa rakovima a na kraju će pokazati kako napraviti domaći tatar sos koji odlično ide uz mnoga jela pa i uz uštipke. Lonci i poklopci su ove nedjelje u 11:40h.

lonci_poklopci_210216.mxf.Still008

MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

 

1/2 kg kiselog kupusa

200 g kuhane riže

1 kg krumpira

½ kg mljvenog mesa

150 g suhog mesa

kiselo vrhnje

3 jajeta

1 crveni luk

umak od rajčice

Olitalia maslinovo ulje

sol i papr

Vegeta

 

Na ulju propirjati sitno sjeckani crveni luk, usitnjeno suho meso te mljeveno meso. Na kraju dodati umak od rajčice i začiniti solju, paprom i vegetom. U posebnoj posudi umutite jaja i vrhnje te začinite Vegetom. Kuhani krumpir ogulite i nasjecite na ploške. Kiseli kupus isperite i dobo ocijedite pa propirjajte na malo ulja 20ak minuta da omekša i pomješajte sa ploškama kuhanog krumpira. Dno tepsije namastite pa stavite pola mješanog krumpira i kiselog kupusa kao podlogu, prelijte polovinom umučenih jaja te stavite pola kuhane riže, na nju stavite svo meso, a na njega drugi dio riže, te zalijte smjesom od umučenih jaja i na kraj završite s ostatkom krumpira i kiselog kupusa. Prelijte ostatkom umučenih jaja i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒ oko pola sata do 45 min.

 

LJUTA KRUMPIR JUHA

 

½ kg krumpira

1 crveni luk

3-4 češnja češnjak

100 g suhog mesa

200 g ljute kobasice

300 g kiselog kupusa

1 žlica maslaca

goveđi temeljac

ljta začinska paprika

kim

sol i papar

Vegeta

 

 

Na malo maslaca ispirajte sitno sjeckani crveni luk i izgnječeni češnjak. Dodajte usitnjeno suho meso i ljutu kobasicu sječenu na klutiće i začinite ljutom paprikom. Propirjajte par minuta pa dodajte kiseli kupus i oguljene krumpire sječene na kocke. Začinite usitnjenim kimom, Vegetom, solju i paprom te kuhajte 20 min dok krumpir ne omekša.

UŠTIPCI OD RAKOVA

 

½ kg surimi štapića

1 crveni luk

3 češnja češnjaka

svježi đumbir

peršinov list

1 kuhani krumpir

2 jajeta

100 g brašna

100 g krušnih mrvica

sol i papar

Vegeta

Olitalia ulje

 

Surimi štapiće izmiksati u procesoru. Češnjak, crveni luk, krumpir, đumbir, peršinov list, dodati i također izmiksati, povezati umučenim jajima da se dobije gusta smijesa od koje oblikujemo uštipke nauljenim rukama. Ako je smjesa prerjetka umješati brašno i krušne mrvice da bi dobili smjesu lakšu za manipuliranje. Uštipke uvaljati u brašno pa pržiti u vrućem ulju.

 

TARTAR SOS

 

200 g majoneze

50 g kiselih krastavaca

2-3 češnja češnjaka

1 kuhano jaje

kapari

limunov sok

sol i papar

 

Naribati kisele krastavce, kuhano jaje, češnjak i kapare pa ih umješati u majonezu. Začiniti limunovim sokom, solju i paprom.