Nastava u novoizgrađenoj skoli u Hadžićima od narednog polugodišta

763

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo doznačit će naredne sedmice 200.000 KM Općini Hadžići za nabavku nastavnih pomagala i neophodne opreme u novoizgrađenom objektu Osnovne škole u Hadžićima. To je najavio resorni ministar Elvir Kazazović koji je sa pomoćnicima danas obišao objekt nove škole.

„Sredstva su obezbijeđena sa razdjela Ministarstva, pozicije nabavka opreme, iz Budžeta za tekuću godinu. U skladu s propisanim procedurama, uskoro će Općini biti doznačeno još 100.000 KM neophodnih da se nabavi kompletna oprema i počne izvoditi nastava u novoj školi od narednog polugodišta“, izjavio je ministar Kazazović.

U novoizgrađenoj školi nastavu će pohađati 570 učenika, koji će tu preći iz Osnovne škole “6. mart” Hadžići. Time će se OŠ “6. mart”, koja trenutno broji 1200 đaka, značajno rasteretiti a biće ispoštovani i propisani standardi o broju učenika u ovim školama.

Kako je naveo pomoćnik načelnika Općine Hadžići Izet Koro izgradnja škole je počela 2008. godine i do danas su okončani svi radovi neophodni za početak izvođenja nastave. Završni radovi na uređenju prilaza školi i postavljanju klupa također se privode kraju, te bi trebali biti završeni za 15-tak dana.

„Novoizgrađeni objekt je projektovan za 570 učenika. Površine je 3650 metara kvadratnih, ima 16 učionica, četiri kabineta, fiskulturnu salu, biblioteku i druge pomoćne prostorije“, istakao je Koro. Kako je naveo, dosada je u projekt izgradnje škole uloženo oko četiri miliona KM, dok je njegova ukupna vrijednost oko 4.300.000 KM.

Maid Đelilović/e-turneja.com