Kulturno-umjetničko društvo Mladi Metalac Hadžići uspješno je organizovalo tradicionalni Bajramski koncert

664

U povodu Ramazanskog Bajrama, najvećeg muslimanskog praznika, sinoć je u organizaciji KUD-a Mladi Metalac Hadžići, u Multimedijalnoj sali upriličen tradicionalni cjelovečernji bajramski koncert ovog KUD-a . Oko dvijestotine posjetitelja mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom programu, u čijoj su izvedbi učestvovali  članovi svih sekcija ovog KUD-a.

Kako bi se dao doprinos u očuvanju i širenju tradicionalnih vrijednosti, ovo veče je obilježilo izvođenje najljepših bosanskih sevdalinki, koje su interpretirale mlade članice ovog KUD-a Bedila Hasić i Dijana Šehić te horska sekcija Mladog Metalca. Da bi  ugođaj bio potpuniji potrudili su se članovi folklorne sekcije  koji su, sa prepoznatljivim narodnim nošnjama i igrama, predstavili bogatu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Nešto ranije je naša ekipa razgovarala s predsjednikom i sekretarkom KUD-a Mladi Metalac iz Hadžića, gospodom Mustafom Sejdović i Samirom Bešlija, koji su nam  ovom prilikom rekli nešto više o samom KUD-u:

,,Tradicija KUD-a Mladi Metalac datira iz 1953. godine, a prekinuta je početkom rata, 1992. godine. Folklor ,,Mladog Metalca“ je bio poznat, ne samo u Jugoslaviji, nego i u mnogim drugim zemljama svijeta. Jedan od najznačajnijih nastupa bio je zasigurno i nastup na ZOI u Sarajevu, 1984. godine.“

Samira Bešlija, sekretarka Društva naglasila je značaj KUD-a ,,Mladi Metalac“: „Svi mi koji smo tu u društvu smo volonteri. Radimo ovo iz ljubavi. Naš ciljje, prije svega,da imamo zdravu omladinu te da ih maknemo iz kafića i s ulice.“

Iz KUD-a ,,Mladi Metalac“ naglašavaju da, pored stalnih sekcija, kao što su folklorna, likovna, horska te narodni orkestar, u narednom periodu imaju u planu da osnuju i dramsku sekciju.

Pripremio: Maid Đelilović/e-turneja.com