Ćamil Duraković gost emisije „Na kraju sedmice“

433

U novom izdanju emisije „Na kraju sedmice“ koja je na rasporedu u petak, 10. jula od 18:20 sati u programu TV Pink BH gostovat će Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica.

Sanel Musaefendic_urednik i voditelj_800x457

Duraković se u intervjuu za TV Pink BH osvrnuo na neusvajanje britanske rezolucije o Srebrenici zbog negativnog glasanja Rusije kao stalne članice Vijeća sigurnost UN-a, te lobiranje političara iz Republike Srpske i Srbije protiv rezolucije o Srebrenici.

„Istina ne može biti konsenzus, istina može samo biti bazirana na činjenicama, a činjenice na argumentima. Istina je da je Međunarodni sud pravde u Hagu donio presudu da je Srebrenici počinjen genocid. Tu su presudu potkrijepile i činjenice i argumenti“ – naglašava Duraković.

Govori i o izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika o genocidu u Srebrenici za koje naglašava da su neartikulisani bezobrazluk, dolasku predstavnika Vlade Republike Srbije, ko koči zajednički život u Srebrenici, te o budućoj kandidaturi za općinske izbore.

Načelnik općine Srebrenica u razgovoru za TV Pink BH ocjenjuje opstanak povratnika te naglašava da svi zajedno moramo raditi na egzistenciji povratnika, jer ljudi ne mogu živjeti bez posla, niti povratak može opstati. Ističe također da je u Srebrenici potreban zajednički život i dogovor da bi “stvari funkcionisale”, kao i podrška viših nivoa vlasti.

U otvorenom intervjuu u „Na kraju sedmice“ govori i o ekonomskim prilikama općine. Ističe, da iako Srebrenica, zbog nemjerljivog razaranja u proteklom ratu ima nepovoljan ekonomski status i ubraja se u nerazvijene opštine u Bosni i Hercegovini, tendenciju blagog privrednog rasta treba iskoristiti lokalna zajednica i njeni građani i to na način mobilizacije svih potencijala koji su na raspolaganju.

Emisiju „Na kraju sedmice“ pogledajte u petak, 10. jula od 18:20 u programu TV Pink BH.

Urednik i voditelj: Sanel Musaefendić