“Može li biti Evrope bez multikulture?” – Međunarodni skup 3 – 5. jula 2015.,Tuzla

497

U okviru Međunarodne manifestacije Euromediterranea 2015. 02 – 11. jula 2015., Bolzano – Italija; Tuzla, Sarajevo, Srebrenica – BiH, Međunarodni skup pod nazivom “Može li biti Evrope bez multikulture?” će se održati u Tuzli od 3. do 5. jula 2015. godine.

Euromediterranea 2015

Projekat se realizuje okviru Euromediterranea 2015., a u organizaciji Fondacije Alexander Langer, Udruženja Tuzlanska Amica i Foruma Građana Tuzla, uz podršku grada Tuzla.

Konferencija nosi isti naziv kao konferencija koja je održana tokom opsade Tuzle, 1994. godine, organizovane od strane “Verona Foruma za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije”, čiji je Langer bio jedan od glavnih pokretača, i uz podršku Foruma Građana Tuzla i općine Tuzla. Tada su predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije imali priliku da se okupe i diskutuju o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio. Dvadeset godina kasnije, snažna veza između Langera i Balkana je nastavljena kroz međunarodnu nagradu Alexander Langer.

Euromediterranea je međunarodna manifestacija koja je okvir za dodjelu nagrade Alexander Langer i prvi put se organizuje izvan Bolzana. Provodi se sa namjerom da se uđe u srž teme kojoj je posvećena nagrada, kroz različite aktivnosti i događaje.

“Može li biti Evrope bez multikulture?”