LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI POČETKU RAMAZANA

385

LONCI I POKLOPCI 21 06 2015.Still003_750x600

Ovosedmično izdanje kulinarskog showa „Lonci i poklopci“ OBN TV posvećeno je početku velikog Ramazanskog posta.  Vjeko Kramer će nam ove nedjelje, 14.06.2015. predstaviti jela koja svi volimo i koja nam uvijek izmame osmijeh na lice!

Naglasak je na receptima koji zaista pogađaju u pravo mjesto, nisu komplikovana za pripremu a i namirnice koje su potrebne mogu se nabaviti po povljnim cijenama u našim marketima i tržnicama.

Ovosedmičnu emisiju započinje pripremom savijače od jagoda, zatim će pripremati piletinu s gljivama i kokosom, rižoto „baka nada“ a za kraj će napraviti ukusan umak od čokolade.

Lonci i poklpci su i ove nedjelje u svom standardnom terminu od 12 sati.

SAVIJAČA OD JAGODA

½ kg lisnatog tijesta

½ kg sviježih jagoda

200 g šećera

2 jajeta

1 kiselo vrhnje

limunov sok

100 g mljevenog lješnjaka

50 g mljevenih pistacija

1 žlica šećera u prahu

sladoled

Tijesto razvaljati u pravougaoni oblik. Pomješati jaje, vrhnje i šećer u glatku kremu. Jagode očistiti i nasjeći na ¼ . Na tijesto namazati kremu pa posuti jagodam i onda mješavinom mljevenih lješnjaka i pistacija. Saviti savijaču i premazati ju umučenim jajetom. Peći u pečnici na oko 200 stupnjeva 20-25 min, dok se tijesto ne zarumeni. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu. Poslužiti uz sladoled.

PILETINA S GLJIVAMA I KOKOSOM

½ kg pilećih prsa

250 g šampinjona

1 dl kokosovog mlijeka

1 crvena paprika

1 tikvica

1 glavica cvenog luka

3 češnja češnjaka

sol i papar

Vegeta

ulje

soja sos

Pileća prsa isjeći na trakice i marinirati ih u soja sosu i Vegeti. Svo povrće i gljive očistiti i naretati na tanke rezance.

U wook tavi na ulju prepržiti piletinu pa dodati povrće i gljive. Začiniti solju, paprom, soja sosom, Vegetom i pirjati još nekoliko minuta na kraju dodati kokosovo mlijeko i pustiti da se okusi prožmu.

RIŽOTO „BAKA NADA“

1 šalica riže

2,5 šalice temeljca

½ šalice graška

1 mrkva

1 krumpir

sol i papar

Vegeta

ulje

Krumpir i mrkvu očistiti pa isjeći na kockice veličine zrna graška. Popržiti povrće na malo ulja pa dodati rižu i pržiti još minutu dvije. Zaliti kipućim temeljcem i pirjati na laganoj vatri dok riža ne upije svu tekućinu.

UMAK OD ČOKOLADE

1 puding od čokolade

½ l mlijeka

2 žlice šećera

100 g čokolade za kuhanje

1 žlica kakao praha

1 mahuna vanilije

2 dl slatkog vrhnja

2 žumanjka

Mlijeko, sećer, kakao prah, pola čokolade za kuhanje i sjemenke iz mahune vanilije pomješajte i stavite na laganu vatru dok ne prokuha. U medjuvremenu pomiješati slatko vrhnje, puding od čokolade i žumanjke pa umješajte u kipuće mlijeko, stalno mješajući i pustiti da kratko prokuha. Prilikom posluživanja pospite ostatkom ribane čokolade za kuhanje.