Skupština TK: Sjednica prekinuta, poslanici se bavili “Grandom” i “Pinkom”

1009

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona nakon dužih pauza u toku rasprave o usvajanju dnevnog reda na prijedlog predsjednika kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Mirze Omerdića je prekinuta.

0101_skupstina_tk_nova

Omerdić je za Fenu obrazložio da je sjednica prekinuta zbog toga što je parlamentarna većina iz reda Demokratske fronte na Skupštini TK divergirano razmatrala pojedine tačke dnevnog reda i odstupila od usaglašenih stavova parlamentarne većine.

– Smatrao sam da bi bilo korisno da prekinemo sjednicu, da ponovo usaglasimo stavove, koji su jednom bili usaglašeni i da nastavimo sjednicu za neki drugi dan – istakao je Omerdić.

Radilo se o nacrtima Zakona o turističim zajednicama i Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, koji su trebali ići u javnu raspravu od 60 dana, pojašnjava Omerdić i dodaje da danas jedan dio parlamentarne većine iz DF-a nije htio da podrži ranije usaglašeni stav i smatrao sam da je najbolje prekinuti sjednicu.

Prije rasprave o usvajanju dnevnog reda upućene su poslaničke inicijative koje su jednoglasno podržane.

Naime, predsjednik kluba poslanika DF-a Sabid Zekan uputio je inicijativu, koja se odnosi na pravnu zaštitu građana TK-a, koji učestvuju u sklapanju ugovora sa stranim medijskim kućama „Pink international company“i „Grand produkcija“, koja je jednoglasno podržana.

– Strane medijske kuće sklapaju ugovore s građanima TK-a, kao interpretatorima muzike, u svrhu medijskog nastupa na televiziji odnosno daljnjeg angažmana u poslovnom smislu, kojima neopaženo od strane interpretatora koji potpisuje ugovor, obavezuju građane TK-a na dugogodišnju obavezu rada, te ukoliko interpretator-građanin TK-a bude želio raskinuti ugovor mora platiti veliku sumu novca kao poslovnu kaznu od 100.000 eura – izjavio je za Fenu Sabid Zekan, predsjednik kluba poslanika DF-a u Skupštini TK.

Zekan je obrazložio da traži od Vlade TK, da uz pomoć nadležnih institucija TK, FBiH i države BiH preispita zakonitost ugovaranja između stranih medijskih kuća i građana TK, kako i štetne posljedice ovakvog ugovaranja za građane i institucije BiH.

Pored navedene inicijative, podržane su jednoglasno i inicijative Komisije za obrazovanje nauku i mlade, koje su se odnosile na to da se 25. maj proglasi Danom žalosti na području TK i Federacije BiH, te da se radi ušteda udžbenici za učenike osnovnih škola iz 2014.godine, koriste i u 2015.godini.

(TI/Fena)