KUD “14.Maj” Tojšići organizuje godišnji koncert “35 godina sa vama”

423

kudmaj

KUD “14. MAJ” TOJŠIĆI sa sjedištem u Tojšićima.Društvo kao vid organizovanja građana u Tojšićima postoji još od davne 48. godine kada je grupa entuzijasta organizovala priredbe u samom mjestu i okolnim selima. Na tim nastupima se pjevalo i igralo bez tehničkih pomagala uz petrolejku i uglavnom u muškom sastavu.Tada se pažnja nije posvećivala koreografskim igrama nego se uglavnom pijevalo uz saz, šargiju, ćemane…

Ostatak programa se popunjavao dramskim komadima sa tematikama iz tih vremena. Ti igrokazi su trajali oko 30 minuta i vrlo često su se kao autori pojavljivali naši djedovi i pradjedovi.Nažalost nijedan od tih tekstova nije sačuvan i mi smo sada na putu da rekonstruišemo jedan od tih njihovih komada pod nazivom «Mulkine sandžije». Prva zvanična regisracija društva je bila 18.12.1979.godine pod nazivom KUD «Ivo Lola Ribar» Tojšići u tadašnjem zavodu za statistiku BiH, čiji je predsjednik bio Izet Šmigalović.U februaru 2001. godine na obnoviteljskoj skupštini donesena je odluka o obnavljnju rada i promjeni naziva samog društva, te imenovanja za predsjednika društva gospodina Zaima Šahmanovića.Trenutno KUD „14 MAJ“ TOJŠIĆI ima oko 200 članova raspoređenih u folklornu , muzičku i dramsku sekciju.Društvo je u proteklim godinama učestvovalo na raznim manifestacija u kantonu i na području cijele BiH te u (Francuskoj, Makedoniji,Rumuniji, Turskoj, Luxemburgu, Mađarskoj, Srbiji…).Od realizovanih programskih aktivnosti navest ćemo da od obnove rada društvo najviše pažnje posvećuje muzičkoj i folklornoj sekciji iz razloga što su to najbolji načini prezentacije sačuvane običajne kulturne baštine naših krajeva. Folklorni ansmbl ima u «nogama» Četrnaest koreografija (Bosna, Travnik, Vranjska svita, Turski orijental, Duj-duj, Igre iz okoline Sarajeva,Igre iz sprečkog polja, Posavina, Srajevske gradaske, Vranje,Bulbul ptica, Rugovo, Šopske,Makedonija……) naroda svih krajeva BiH koje redovno uvježbava.

U subotu (30.5.2015) sa početkom u 19:30 na poligonu OŠ “Tojšići” u Tojšićima društvo organizuje godišnji koncert “35 godina sa vama”.Zajedno sa gostima iz Srbije RKUD “Jedinstvo” iz Pančeva učinit će ovaj koncert za pamćenje.

Dođite i uljepšajte ovaj kulturni događaj.