DOM JE SREĆA NAJVEĆA: Završena humanitarna akcija u kojoj su tri porodice dobile novi dom

632

Završena je humanitarna akcija „Dom je sreća najveća“ koju je televizija OBN realizovala dodjelivši tri kuće na prostoru BiH , učinivši da tri porodice dosanjaju svoj san-NOVI DOM!

DSC_7551_800x530

Dom je sreća najveća! I zaista je tako. Naravno, kada kažemo dom pritom ne mislimo samo na četiri zida i sve ono što je neophodno za život dostojan ljudskom biću. Dom prvenstveno čini skladna, sretna porodica, čiji je svaki dan ukrašen ogromnom količinom ljubavi i osmijesima, uprkos svim nedaćama koje život sobom nosi. A takvih je u našoj zemlji zaista mnogo.

Upravo zbog toga je OBN TV pokrenula akciju pod nazivom “Dom je sreća najveća”, u okviru koje su dodijeljene tri kuće za tri bosanskohercegovačke porodice.
U nedjelju 17.05.2015. od 20:00h imali smo priliku saznati koje su porodice dobile novi dom.

Svoj san dosanjale su porodice Muminović Mustafe i Emine Fazlić iz Vareša, Jadranke i Zdravka Ljubičića iz Čapljine i Biljane i Jovana Krajišnika iz Istočnog Novog Sarajeva.

Cilj akcije OBN TV je prvenstveno bio da usrećimo tri socijalno najugroženije porodice u našoj zemlji koje žive na marginama društva u siromaštvu, bez osnovnih sanitarnih uslova, tekuće vode, hrane i električne energije. Onaj dom o kojem smo govorili na samom početku. A da bi njihovi osmijesi bili još učestaliji potrebno im je tako malo – samo krov nad glavom, kako mnogi od njih kažu. Krov, koji će njihovu dječicu zaštiti od kiše, vjetra, hladnoće… Krov ispod kojeg će njihova ljubav tek da procvjeta.

Takve ljude, kojima je potreban smao krov nad glavom svi su zaboravili, odnosno niko na njih ne misli, kako valdine tako i nevladine organizacije.

OBN TV je učinila da ove porodice uveče kada bace pogled na upaljena svijetla svoga grada, ulice, svoga doma, bezbroj tih svijetala koja svijetle u noći i djeluju tako nevino osjete sigurnost „svoga novog doma“ u svome gradu u svojoj ulici!
Svako svjetlo jeste neka životna priča, neko iskustvo koje taj “svetionik” nosi sa sobom. Da, te životne priče što nose po neku lijepu, a negdje i ne baš tako lijepu i opet tako uobičajenu priču. Bezbroj uzdaha, poljubaca, plača, sreće, mržnje, skrivenih tajni, ma sve… ama baš sve je pohranjeno u tim konglomeratima ljudskih mravinjaka, zvanih dom, soba…

OBN TV je sve kuće opermila namještajem, bijelom tehnikom, kućanskim aparatima, najnovijim LCD televizorima kako bi porodice osjetile pravu toplinu doma i u istim započele novi, bolji i srećniji život. Iako svih 15 porodica neće dobiti kuću jer su samo tri, ostalih 12 porodica koje nisu dobile kuću dobiti će novac. Na njihov račun će biti uplaćen novac od telefonskih poziva (svaka porodica je imala svoj broj) kojeg se OBN TV odrekla u njhovu korist. Naravno i tri porodice koje će dobiti kuću dobiti će takođe novac od telefonskih poziva koji će im pomoći da u novom domu i novi život započnu lakše.