Reakcija na nezvaničnu informaciju o umrežavanju Osnovne i Srednje muzičke škole!

370

Javljanje direktora Osnovne Muzičke škole Tuzla :

Shodno nezvaničnoj informaciji o umrežavanju JU Osnovne muzičke škole Tuzla i JU Srednje muzičke škole Tuzla, ISTIČEMO DA SMO KATEGORIČNO PROTIV UMREŽAVANJA naprijed navedenih škola.
Na sastanku zaposlenika JU Osnovne muzičke škole Tuzla, koji je održan 05.05.2015.godine, zaposlenici su se jednoglasno izjasnili protiv umrežavanja JU Osnovne muzičke škole Tuzla i JU Srednje muzičke škole Tuzla.

nakrivila-se-zgrada-muzicke-skole-u-tuzli

Takođe ističemo da JU Osnovna muzička škola Tuzla prema Pedagoškim standardima ispunjava sve uslove za samostalno postojanje, da sa JU Srednjom muzičkom školom Tuzla nema ništa zajedničko ( različiti zakoni, različiti Nastavni planovi i programi, različita imovina..), osim što smo smješteni na istoj adresi u prostorijama JU Osnovne škole “Centar” Tuzla. Bitna je informacija, da u cijeloj državi Bosni i Hercegovini postoje odvojeno Osnovna i Srednja muzička škola te da ne treba praviti presedane u Tuzlanskom kantonu, da su ove dvije škole već postojale kao jedna i da to nije funkcionisalo, pa su se odvojile u dvije ustanove. Shodno navedenom, postavlja se pitanje svrhe umrežavanja škola?

muzicka-skola-tuzla

Naša škola JU Osnovna muzička škola Tuzla, ima dugu tradiciju kvaliteta, ista postoji od 1949.godine, kao samostalna ustanova, godinama radi na promovisanju odsjeka koje ima kao i na proširivanju istih, učenici naše škole osvajaju nagrade na različitim nivoima takmičenja federalnim, državnim i internacionalnim, na što smo ponosni, iz godine u godinu dolazi do povećanja broja učenika koji su zainteresovani za upis u našu školu.

Jedina smo paralelna škola, koja postoji na Tuzlanskom kantonu, te da s tim u vezi trebamo raditi na unapređenju kulture, muzičkog obrazovanja, a ne ukidati isto. Radi boljeg informisanja, ističemo podatak da JU Osnovna muzička škola Tuzla ima 405 učenika (37 klasa), i da trebamo biti ponos kantona, a nikako tema umrežavanja škola. U ovom slučaju treba voditi računa o starosnoj dobi djece, osnovnoškolskog uzrasta i adolescenata, a što značajno utiče na psihofizički razvoj djece, njihovih potreba i formiranje ličnosti. JU Osnovna muzička škola Tuzla ima razrađen sistem rada, tako da ga je nepotrebno mijenjati i prilagođen je djeci uzrasta od 8-14 godina.

Kada govorimo o odvojenom postojanju osnovnih i srednjih muzičkih škola, za primjer uzimamo Osnovne muzičke škole u Sarajevu kojih ima pet (OMŠ Mladen Pozajić, OMŠ Novo Sarajevo, OMŠ Ilidža,OMŠ Dobrinja), a iste imaju područne jedinice u Vogošći, Ilijašu, Kaknju, Brezi i Visokom.

Na kraju postavljamo pitanja:

Ko je pisao elaborat?
Zašto se o izradi istog nije obavijestila JU Osnovna muzička škola Tuzla, nego se elaborat radio u tajnosti?
Koji je interes umrežavanja, ako se za mišljenje nije pitalo 405 učenika, 810 roditelja, 49 zaposlenika i na hiljade učenika koji su završili JU Osnovnu muzičku školu Tuzla ( sada uspješnih muzičara)?
Zar Tuzlanski kanton treba dozvoliti gašenje JU Osnovne muzičke škole Tuzla koja postoji od 1949.godine i čiji učenici svake godine ostvare izvanredne rezultate na federalnom, državnom i međunarodnim takmičenjima?

Zašto ne raditi na promovisanju JU Osnovne muzičke škole Tuzla, kulture i muzičkog obrazovanja djece, u vremenu kada su osnovne ljudske vrijednosti poljuljane?

Smatramo da ćete uvidjeti, opravdanost i ozbiljnost “Odgovora protiv umrežavanja škola”, da ćete nas podržati u ovom odgovoru, u protivnom bićemo primorani da obavijestimo i uključimo medije, roditelje, učenike, školski odbor i širu javnost.

U prilogu dostavljamo Zapisnik sa sastanka zaposlenika JU Osnovne muzičke škole Tuzla od 05.05.2015.godine.

Direktor JU Osnovne muzičke škole Suljić Nedim, prof.