Novo izdanje emisije „Na kraju sedmice“ na TV Pink BH

438

U novom izdanju emisije „Na kraju sedmice“ koja je na rasporedu u petak, 15. maja od 18:30 sati u programu TV Pink BH gostovat će Dragan Čavić, lider Narodne demokratske partije.

DSC_9884_385x600Čavić je u intervjuu za TV Pink BH demantovao vijest da NDP napušta Savez za promjene u Republici Srpskoj, ali je i naglasio da savez mora da koriguje svoj dosadašnji način djelovanja, odnosno da ne bude inertan u svom političkom djelovanju.

Lider NDP-a je govorio o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i kazao da je najvažniji dio ovog sporazuma mehanizam koordinacije, koji je vrlo važan za BiH i da očekuje kompromis političkih partija, jer bez ovog mehanizma BiH neće moći da definiše svoje odnose prema EU i svijetu.

Na pitanje da li OHR treba da napusti BiH Dragan Čavić je naglasio da se to davno trebalo desiti. Takođe, smatra da OHR trenutno ne predstavlja ”kočnicu” između FBiH i RS jer trenutno ne provodi niti jednu od svojih ovlasti, te da visoki predstavnik Valentin Inzko predstavlja samo trošak novca.

Osvrćući se na „hrvatsko pitanje“, predsjednik Narodne demokratske partije je rekao da se u FBiH mora jasno definisati status Hrvata, ali i da je nova teritorijalna podjela BiH, odnosno formiranje trećeg entiteta, nemoguća bez novih teških sukoba. Priču o referendumu Čavić je nazvao kvazi nacionalnom i kvazi patriotskom politikom koju sprovodi SNSD. Naglasio je i da mnogi članovi SNSD-a ne vjeruju u tu priču. Smatra da Vlada RS-a radi samo ono što im naredi Milorad Dodik i da je stvarni predsjednik Vlade Republike Srpske i dalje Dodik, a ne Željka Cvijanović koja je samo formalno na toj funkciji.

Naglasio je da Milorad Dodik teži da formira svoju privatnu policiju, međutim u tome neće uspjeti, jer nijedan policajac iz RS-a neće braniti privatne interese političkih pojedinaca. Na pitanje da li postoji ijedna pozitivna stvar u Bosni i Hercegovini Dragan Čavić kaže da su to ljudi koji ovdje trenutno žive i koji podnose veliku nepravdu i siromaštvo.

Emisiju „Na kraju sedmice“ pogledajte u petak, 15. maja od 18:30 u programu TV Pink BH.

Urednik i voditelj: Sanel Musaefendić