OBN TV: LONCI I POKLOPCI

318

lonci_poklopci_100515.Still001_750x600

Najgledaniji kulinarski showu u BiH „Lonci i poklopci“ i ove ndjeje, 10.05.2015. ponuditi će nam nekoliko prijedloga za ovonedjeljni ručak. Vjeko Kramer pripremat će nam jela za prave gurmane, pizzu na malo drugačiji način, sa rakovima, pileće ražnjiće, umak od kopra koji možemo kombinovati na različite načine, proljetni bulgur koji je sastavni dio kuhinje Bliskog Istoka a idealan je i za detoskikaciju organizma.

Lonci i poklpci su na programu OBN TV u nedjelju 10.05.2015. od 12 sati.

PIZA S RAKOVIMA

250 g tijesta za pizzu
300 g očišćenih kozica
200 g špinata
200 g tvrdog sira
1 dl vrhnja za kuhanje
2 jajeta
3 češnja češnjaka
sol i papar
Vegeta za ribu

Špinat blanširati i krupno nasjeći. Umutiti jaja i dodati im vrhnje za kuhanje i usitnjeni češnjak, sol, papr i Vegetu. Dodati im blanširani špinat i s tom smjesom premazati prethodno razvaljano tijesto koje smo stavili na protvan. Po špinatu rasporediti škampe i naribati sir. Zapeći u pečnici 30 minuta na oko 180 stupnjeva. Ako želite savršeno hrskavo tijesto, možete i njega prvo samog ispeći u rerni pa 5 min pred kraj rasporediti sve sastojke na njega i završiti pečenje.

PILEĆI RAŽNJIĆI

1 kg otkoštenog nadbatka
2 grill kobasice
1 tikvica
1 crveni luk
1 ljubičasti luk
1 zelena paprika
1 crvena paprika
200g manjih šampinjona
Vegeta za piletinu

Kobasice isjeći na kolutove koje koristimo kao ogledni primjerak za veličinu na koju ćemo isjeći piletinu. Piletinu začiiniti Vegetom za piletinu, malo nauljiti i ostaviti da se marinira oko pola sata. Svo povrće nasjeći na komade što sličnije veličine kao što su nam kolutići kobasice, piletina i klobuci šampinjona. Željenim redoslijedom nabadati namirnice na štapiće za ražnjiće, tako da budu šareni i raznoliki, pouljiti ih i grillati na grill tavi dok ne porumene sa svih strana.

UMAK OD KOPRA

1 vezica kopra
50g maslaca
2 žlica brašna
4 dl pilećeg temeljca
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 češnja češnjaka
sol i papar

Na maslacu popržiti brašno, kao za svjetlu zapršku i zaliti ga pilećim temeljcem. Začiniti
solju, paprom, usitnjenim češnjakom. Skinuti s vatre pa nakon par minuta dodati usitnjeni kopar. Nakon 10ak minuta umješati i kiselo vrhnje te poslužiti toplo.

PROLJETNI BULGUR

1 šalica bulgura
2 i ½ šalice kipućeg temeljca
3 mlada luka
1 vezica šparoga
1 šalica graška
2-3 češnja češnjaka
limunov sok
ulje
sol i papar

U vatrostalnoj posudi bulgur preliti kipućim temeljcem i ostaviti 20ak minuta dok ne upije svu tekućinu. U posebnoj posudi pomješati malo ulja, limunov sok, usitnjeni češnjak, sol i papar pa time začiniti bulgur. Za to vrijeme 10ak minuta prokuhajte šparoge isječene na 1/3 kojima ste prethodno odvojili donji tvrdi dio i pred sam kraj kuhanja im dodajte i grašak, pa sve ocjedite. Na malo ulja popržite na trakice isječen mladi luk. Pomješajte ocjeđene šparoge i grašak, poprženi mladi luk i bulgur. Poslužite kao salatu ili prilog nekom mesnom jelu, ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.