U BiH je jako malo razumjevanja za nezaposlene

335

posao

Student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Maid Đelilović, kako kaže, sasvim je slučajno došao na ideju da napravi istraživanje koliko vlasnici firmi u Bosni i Hercegovini odgovaraju na mailove nezaposlenim osobama.

,,Tražim posao. Odlučio sam ,,na slijepo“ da kontaktiram nekoliko firmi. Dakle, u tim firmama nije bilo nikakvog konkursa za prijem novih radnika. Ipak, nadao sam se čudu, da će me, ako ništa drugo kontaktirati, odgovoriti na mail. Nezaposlenim osobama i  potvrda da je primljen naš mail, ali da trenutno nemaju mjesta u svojoj firmi, daje neku nadu.“ – kaže nam Đelilović i kaže da neće odustati od svog istraživanja.

,,Prvi e-mail sam poslao 31.03.2015.godine na 40 e-mail adresa firmi koje se bave raznim djelatostima. Od medija, preko ugostiteljskih firmi do građevinskih. Od 40 e-mail adresa, ni sa jedne se nije ,,vratio e-mail“, odnosno potvrda da nije isporučen. Dakle od 40 firmi, dobio sam pismene odgovore sa 3 web portala (e-turneja.com, sarajevski.ba, starmo.ba) na kojima mi je ponuđen volonterski angažman ukoliko želim,  te poziv od direktorice Onasa-e koja mi je obrazložila da trenutno nemaju mogućnosti da upošljavaju nove ljude u svom timu. Po meni to su društveno odgovorni pojedinci koji  bi da pomognu mladim ljudima, ali nisu u mogućnosti. Naravno, nakon ovih odgovora iz redakcija ovih medija, čak razmišljam da se stavim na raspolaganje istima što se volontiranja tiče.“ – zaključuje Maid.

Od radnog iskustva ovaj student ima iskustva u medijima, sarađivao je sa nekoliko političkih partija, a trenutno sa grupom mladih ljudi iz Hadžića radi na pokretanju jednog obrazovnog udruženja.

,,Družim se sa ljudima koji nisu naučili da sjede kući i čekaju da im nešto padne sa neba. Puni smo ideja, koje želimo realizovati. O ciljevima i planovima udruženja ćemo govoriti ubrzo na jednoj press konferenciji.“ – tajnovit je Đelilović.

Što se iskustva u medijima tiče, ovaj svestrani momak kaže da je sarađivao sa nekoliko web portala, radio intervjue sa poznatim estradnim ličnostima, itd.

,,Do sada sam sarađivao sa nekoliko web portala. Radio intervjue. Najviše sam zahvalan Ivani, Amaru, Arminu, koji su trebali da servisiraju te moje, nazovimo ih, potrebe za intervjuima. Intervjue smo objavljivali na portal www.ibabih.com, www.audax.ba, te ih distribuirali i drugim medijima.“ – ističe ovaj student.

Potraga za poslom se nastavlja. Pored ovih 40 subjekata koji mu nisu odgovorili, e-mail sa svojom biografijom ovaj student poslao je na dodatnih 40 e-mail adresa 09.04.2015.

,,Potraga se nastavlja. Neću odustati. Nisam odgojen da odustajem. I kada nađem posao, potrudit ću se da olakšam put  do posla studentima i nezaposlenim osobama. Znam da će ova priča možda kod poslodavaca izazvati negativne reakcije, ali u svakom slučaju zašto šutiti o problemu koji nas tišti. Imate e-mail, koristite ga. Ako ništa bar da se nađete kao pozitivan primjer u istraživanju“ – rekao nam je na kraju razgovora ovaj mladić.

Nama preostaje samo da na kraju ovom momku i njegovoj ekipi zaželimo mnogo sreće u traženju zaposlenja.