Učesnicima Lige prvaka 1,2 milijarde eura!

246

uefa-wide-jpg_660x330

Klubovi učesnici Lige prvaka podijeliće iduće sezone 1,25 milijardi eura, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na ovu godinu, saopštila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

Nagradni fond Lige Evrope takođe je povećan, sa 232, na 380 miliona eura u naredne tri sezone.

Kako je rekao generalni sekretar UEFA Gianni Infantino UEFA će uz “dodatna solidarna plaćanja” podijeliti oko 2,25 milijardi eura svake sezone, uključujući novac od prava televizijskog prenosa.

Trenutno svaki tim učesnik Lige prvaka prima minimum po 8,6 miliona eura, koji se uvećava u zavisnosti od daljih rezultata tima za jedan milion eura po pobjedi u grupi, do 10,5 miliona eura, koliko dobija pobjednik finala.

Pobjednik ovogodišnjeg finala primiće bonus od 37,4 miliona eura, plus dio od ukupno 400 miliona eura za prava TV prenosa.

UEFA se distancirala od Cvancigera

Evropska fudbalska unija (UEFA) distancirala se od člana Izvršnog komiteta i bivšeg predsjednika Fudbalske federacije Njemačke Tea Zwanzigera koji je Etičkoj komisiji FIFA tužio svog nasljednika Wolfgang Niersbach za neetičko uzimanje plate i penzije.

Generalni sekretar UEFA Gianni Infantino rekao je da UEFA “odbacuje aktivnosti Zwanzigera”.

“To je neprijatna situacija za njega, a tužna za cio njemački fudbal”, rekao je Infantino.

Zwanzigera je od Etičke komisije FIFA zahtjevao da istraži neregularnosti u vezi plate i penzije koju prima Niersbach što je FIFA prije 10 dana učinila i zaključila da on nije učinio ništa loše.

Niersbach je na čelu Fudbalske federacije Njemačke od 2012. kada je na izborima pobjedio Zwanzigera, čiji se četvorogodišnji mandat člana Izvršnog komiteta FIFA završava u maju.

Infantino: Evropa će zadržati devet kvalifikacionih grupa

Generalni sekretar Evropske fudbalske unije (UEFA) Gianni Infantino rekao je danas da će Evropa zadržati postojeći format sa devet kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Pobjednici devet kvalifikacionih grupa plasiraće se na Svjetsko prvenstvo, a osam najboljih drugoplasiranih igraće u baražu.

Pošto je Rusija domaćin Mundijala, Evropa će na turniru imati 14 reprezentacija od 32.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) nedavno je pozvala šest konfederacija da zatraže više garantovanih mjesta na Mundijalu.

Infantino je rekao da bi bilo “objektivno i pošteno” da UEFA zatraži dodatno mjesto jer su evropske reprezentacije osvojile titule na prethodna tri Svetska prvenstva. Italija je trijumfovala 2006. godine, Španije 2010. godine, a Njemačka prošlog ljeta.

“Da biste krunisali najbolju ekipu morate (na turniru) da imate najbolje ekipe”, rekao je Infantino poslije sastanka Izvršnog komiteta UEFA-e.

Ždrijeb za određivanje kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji održaće se 25. jula u Sankt Peterburgu.

Evropa ima 52 reprezentacije, ne računajući članicu UEFA-e Gibraltar i te ekipe biće izvučene u sedam grupa po šest ekipa i u dvije grupe po pet.

Gibraltar bi mogao da bude dodat ako Sud za sportsku arbitražu u Lausanni usvoji njegovu žalbu. Gibraltar se žalio jer FIFA odbija da ga primi u svoje članstvo.