Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom: Aleksandar Hršum političarima u emisiji podijelio šarene čarape

205

down sindrom forum 2

I ove godine talk show “Zabranjeni forum” TV Pink BH je na prigodan način, uoči Svjetskog dana osoba s Down sindromom obilježio poseban datum, 21. mart  koji  simbolizira tri reprodukcije 21. hromozoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Aleksandar Hršum, urednik i voditelj talk showa koji gradi dijalog je na kraju emisije “Zabranjeni forum”, emitovane 19. marta svojim gostima, koji su diskutovali o formiranju vlasti u BiH, podijelio šarene čarape i na taj način ih pozvao da simbolično obilježe Svjetski dan Down sindroma.

Nošenje različitih čarapa način je na koji se želi povećati vidljivost osoba sa Down sindromom u društvu i pružiti podrška za uključivanjem u sve njegove dijelove.

U živom programu TV Pink BH čarape su obukli: Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH, Bahrudin Hadžiefendić, poslanik –Predstavnički dom Parlament FBiH –SBB BiH, Vildana Bešlija, članica Predsjedništva –Naša stranka, Ilija Cvitanović, glavni tajnik HDZ 1990, Momčilo Novaković, poslanik –Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH i Muhidin Alić, član Predsjedništva Stranke za BiH.

Osobe s Down sindromom još uvijek su diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima.

Podsjećamo, Ujedinjeni narodi (UN) su 10. oktobra 2011. godine prihvatili rezoluciju o Svjetskom danu osoba s Down sindromom i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebno u zemljama u razvoju.

https://www.youtube.com/watch?v=FgyU1aIFNKE