RAZVOJ AERODROMA JEDAN OD STRATEŠKIH INTERESA TUZLANSKOG KANTONA

245

MAT 18 03 2015

Aktivnosti i pripreme za dalji razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, te otvaranje baze Wizz Air-a na Aerodromu bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa v.d. direktorom Aerodroma Rifatom Karasalihovićem i izvršinim direktorom Aerodroma za marketing Enverom Jukanovićem.

„Konkretne aktivnosti s ciljem otvaranja baze su već započete i mi do kraja mjeseca maja očekujemo da ćemo imati završen projekat, kako bi smo mogli započeti izgradnju prilaznih svjetala pisti aerodroma. Ova svjetla su važna za sigurno slijetanja aviona noću ili po danu ako su loši vremenski uvjeti (magla)“ istakli su predstavnici Aerodroma dodajući da se na taj način stvaraju preduslovi za kvalitetniji rad i razvoj aereodroma, ne samo kada je u pitanju Wizz air, nego i sve druge avio kompanije koje zahtijevaju ovaj preduslov da bi uvele svoje operacije sa aerodroma u Tuzli.

Također danas se razgovaralo i o iskazanim interesima za otvaranje kargo centra i opremi koju treba obezbijediti da bi Aerodrom mogao odgovoriti i na ovakve zahtjeve.

Premijer Gutić je iskazao spremnost i volju Vlade Tuzlanskog kantona da u skladu sa realnim mogućnostima pomogne dalji razvoj Aerodroma, kao strateškog projekta našeg kantona.

„Potrebno je da se prema prioritetima za rješavanje napravi hodogram aktivnosti i onoga što se od Vlade očekuje, kako bi se planski moglo pristupiti rješavanju“ rekao je premijer Gutić i dodao da „Vlada ima volju pomoći Aerodromu, te ćemo i putem viših nivoa vlasti, institucionalno se zalagati za osiguravanje preduslova za brži razvoj“.

Međunarodni Aerodrom Tuzla u proteklom periodu bilježi značajan porast broja putnika. Tokom 2014. godine kroz Međunarodni aerodrom Tuzla je prošlo oko 151.000 putnika, a očekuje se da će usluge aerodroma u tekućoj godini koristiti oko 200.000 ljudi. Ovo je samo jedan od pokazatelja perspektive ovog javnog preduzeća, koje bi smo mogli uporediti sa perspektivnim djetetom, koje ima svijetlu budućnost, ali mu je još uvijek potrebna pomoć i podrška roditelja.