VIDEO/FOTO: Airsoft klub „Lilium Bosniacum” Travnik

343

11042135_10205670968830526_937660586_n

Airsoft je adrenalinski sport/igra nastala u Japanu, koristeći replike pravog oružja, uz ispaljivanje 6 mm kuglica bez boje. Postoje dvije osnovne podjele po vrsti borbe: “Mil-sim”(Military Simulation) naglasak stavlja na realnost borbe. Često sa više igrača na većim terenima. Ovdje dolazi do izražaja uvježbanost ekipe i individualaca. To je vjerovatno najbliže realnoj borbi jer je moguce ucestvovati bez žrtvovanja sigurnosti. Suprotnost ovom tipu igranja je “arkadni stil”, koji naglasak stavlja na samom pucanju. Vecinom je za manje igraca i na malim terenima.

Airsoft je popularan i u Bosni i Hercegovini, igrači moraju biti punoljetni, i moraju nositi zaštitnu opremu (posebne naočale od industrijskog polikarbonata. Ako se ne pridržavaju sigurnosnih propisa, može doći do ozljeda. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska širom svijeta kao dio treninga.

Nakon što ste obukli svoje vojno odijelo, ubrzo ćete se naći usred „ratnog stanja“ .Važno je da volite i planinariti, da se znate snaći u prirodi i da ste timski igrač.  Danas proizvodjaci airsoft opreme nude replike gotovo svih poznatih pušaka i pištolja. Replike se mogu nadograditi dodatnom opremom kao što su optike, laseri, lampe. Vecina AirSoft pušaka ima mogucnost rafalnog pucanja, sa brzinom ispaljivanja od 600-1200 kuglica u minuti a to je oko 20-ak po sekundi!

U Bosni i Hecegovin postoji niz klubova, ali jedan koji se zasigurno izdvaja iz mase je klub iz Travnika, Airsoft klub „Lilium Bosniacum” , koji je pokrenut početkom 2013. godine od strane mladih ljudi sa željom bavljenja jednim alternativnim, a opet posve zanimljivim i akcijom nabijenim sportom. Airsoft se veoma često poistovjećuje sa Paintball-om iako ova dva naizgled ista sporta imaju mnogo razlika. Airsoft na prvo mjesto stavlja realističnost, počevši od samog izgleda igrača, pa sve do izgleda replike oružja, koje su autentične izgledu pravog oružja.

Do sada su članovi ovog kluba učestovali i organizovali više airsoft susreta, a veoma je važno napomenuti da će na proljeće krenuti upis novih članova,  pa svi zainteresovani mogu da ih kontaktiraju na njihovoj oficijelnoj facebook stranici:

https://www.facebook.com/A.C.LiliumBosniacum?fref=ts , a da bi doživjeli airsoft na drugi način pogledajte našu galeriju slika, i njihov youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCfOf_unQaRg87jvkabSWwvA/videos