Završena 34. sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa

181

3

Danas je nastavljena i okončana 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa koja je protekle sedmice prekinuta nakon prve tačke dnevnog reda, odnosno izbora i imenovanja novog predsjedavajućeg OV i njegovog zamjenika.

Bosanskokrupski vijećnici danas su razmatrali materijale vezane za imenovanje Općinskog pravobranioca, korištenje sredstava prikupljenih po osnovu dodjele koncesija, o nadzoru rada poslovnih objekata, komunalnoj naknadi, planu implementacije Strategije razvoja za ovu i naredne dvije godine, programima rada javnih ustanova i preduzeća, kao i izvještajima o radu Općinskog vijeća i Općinskog načelnika za 2014. godinu.

Usvajanjem Prijedloga odluke o imenovanju Općinskog pravobranioca Općine Bosanska Krupa, na ovu funkciju na mandatni period od četiri godine imenovan je Himzo Ezić, dipl. pravnik iz Bihaća.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog odluke o namjeni korištenja sredstava prikupljenih po osnovu dodjele koncesija koje pripadaju Općini Bosanska Krupa za 2014. godinu. Time se iznos od pet hiljada KM iz pomenutih sredstava određuje na ime realizacije projekta energetske efikasnosti u Drugoj osnovnoj školi, odnosno izgradnji kotlovnice za centralno grijanje.

Prijedlog odluke o dopuni odluke o radnom vremenu turističkih, ugostiteljskih, trgovačkih i zanatskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću na području općine Bosanska Krupa je također jednoglasno usvojen. Dopuna koja je izvršena odnosi se samo na usaglašavanje sa zakonskim propisima i tiče se nadzora rada pomenutih objekata.

Nakon prihvatanja nekoliko akata iz imovinsko-pravne oblasti, prihvaćen je i Prijedlog zaključka – šume. Njime se od ŠPD Unsko-sanske šume, između ostalog, traži da se izmijene uslovi i kriteriji za raspodjelu trupaca (oblovine) kako bi drvoprerađivači s područja Bosanske Krupe mogli preuzimati kompletnu količinu drvnih sortimenata od Pogona gospodarenja Bosanska Krupa, te da se raspodjela bukovih trupaca preraspodjeli na bosanskokrupske drvoprerađivače barem u iznosu od 50%.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o komunalnoj naknadi u kojem se kaže da Jedinstveni Općinski organ uprave Općine Bosanska Krupa neće izdavati rješenja o komunalnoj naknadi, niti će vršiti naplatu iste fizičkim licima za stambene, poslovne i pomoćne objekte
za 2015. i 2016. godinu.

Potrebnu većinu glasova dobio je i Prijedlog odluke o usvajanju Plana implementacije Strategije razvoja općine Bosanska Krupa 2015.-2017. godine. To je dokument koji Općinski razvojni tim sa Partnerskom grupom – predstavnicima građana iz svih sfera društva, donosi svake godine za tu godinu uključujući i okvirni finansijski plan za naredne dvije. Ovaj Plan podrazumijeva četvrdeset projekata iz tri sektora koji su javnosti prezentirani krajem proteklog mjeseca.

Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Rješenje Komisije za zaštitu ljudskih prava, građanskih sloboda i ravnopravnosti spolova, a u vezi prigovora Asmira Oraščanina, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Usvojeni su Programi rada za 2015. godinu javnih ustanova Centra za socijalni rad i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje, te javnog preduzeća Radio Bosanska Krupa.

Izvještaj o radu Općinskog načelnika je također dobio podršku bosanskokrupskih vijećnika. Obrazlažući ovaj materijal, načelnik Armin Halitović kaže kako je zadovoljan sinergijom između njega i općinskih službi, predstavnika ustanova i Općinskog vijeća u 2014. godini. Ističe kako je urađeno sve ono što je zamišljeno, da su završeni, ali i pokrenuti mnogi projekti, da se radilo na unapređenju svih segmenata, od infrastrukture, preko komunalne problematike, obrazovanja, nevladinog sektora, mladih, do kulture, sporta, okoliša i turizma. Spomenuo je više projekata, ali kao najveće i najkompleksnije istakao Poslovnu zonu Pilana, proširenje gradske vodovodne mreže i rekonstrukciju ili izgradnju putne infrastrukture.

„Ima još mnogo problema, ovaj izvještaj ne govori o tome da kod nas teče med i mlijeko. Moramo nastaviti raditi, nastupati jedinstveno prema višim nivoima vlasti, te na taj način raditi na stvaranju boljeg ambijenta u koji je lakše privući investicije“, dodaje načelnik Halitović.

Na kraju je prihvaćen Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2014. godinu i k znanju primljena Informacija Policijske uprave o stanju sigurnosti za mjesec decembar 2014. godine.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa