IZASLANSTVO PSBIH U ŽENEVI NA PARLAMENTARNOJ KONFERENCIJI O SVJETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI

209

170215 del psbih - konf zeneva

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović i zamjenici predsjedatelja Povjerenstva Nenad Lalić i Nikola Lovrinović sudjeluju na Parlamentarnoj konferenciji o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), čiji se dvodnevni rad okončava danas u Ženevi.

Sublimirajući dosadašnje aktivnosti BiH s ciljem pristupanja WTO-u, gospodin Šemsudin Mehmedović istakao je da je naša zemlja, nakon višegodišnjih pregovora, u završnoj fazi pristupanja ovoj svjetskoj organizaciji.

Prema njegovim riječima, BiH je u procesu finaliziranja pregovora sa preostale dvije zemlje članice WTO, a u tijeku je i priprema protokola s ciljem završetka procesa pristupanja, s manjim detaljima koji će se uskoro finalizirati.

Ukoliko bi pomenuti bilateralni pregovori bili završeni u skorije vrijeme, moguće je da bi odluka o članstvu BiH u WTO mogla biti donesena u prosincu 2015. godine, na ministarskoj konferenciji WTO u Nairobiju.

Mehmedović je podsjetio i na domaću obvezu usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini Federacije BiH, te ukazao na potrebu da se ova aktivnost okonča po žurnom postupku, čime bi se omogućio daljnji nastavak procesa pristupanja naše zemlje WTO-u. Prema riječima predsjedatelja Povjerenstva, za očekivati je da se ovaj značajan proces okonča što prije kako bi se tržište BiH u potpunosti uključilo u svjetski trgovinski sustav.

Stoga se očekuje da svi domaći sudionici daju svoj maksimum u ovom procesu, što je u ekonomskom interesu naše privrede, posebno sa aspekta otvaranja novih tržišta za gospodarstvo BiH.
Mehmedović ističe da bez članstva u WTO-u nema članstva u Europskoj uniji i dodaje da bi članstvo BiH u WTO bilo i pozitivna poruka potencijalnim investitorima, te pokazatelj da je BiH pravno uređena zemlja u kojoj se poštivaju unaprijed poznata načela poslovanja i u kojoj postoji garancija da se tijekom trgovinskog procesa neće mijenjati „pravila igre“.

Glavna tema Konferencije, koja se održava povodom 20. obljetnice postojanja WTO i čiji su suorganizatori Interparlamentarna unija i Europski parlament, nosi naslov „Trgovina donosi mir i bolje uvjete života“.

U raspravi na Konferenciji, tijekom koje su izlaganje imali i potpredsjednik Europskog parlamenta Olli Rehn i glavni ravnatelj WTO-a Robert Azavedo, dominira stav sudionika da je potrebno približavanje trgovinskih uvjeta za razvijene i nerazvijene zemlje.

Organizatori konferencije predvidjeli su i usvajanje završnog dokumenta kojim se definiraju daljnji pravci djelovanja i rada WTO-a.