Povećanje direktnih stranih ulaganja na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini

181

vlada-tkkkkk

Na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini došlo je do povećanja iznosa direktnih stranih ulaganja za 7.029.403 KM, podaci su Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naime, u periodu 01.01.-31.12.2013. godine direktna strana ulaganja na području Tuzlanskog kantona iznosila su 4.672.453 KM, dok je zabilježeni iznos direktnih stranih ulaganja u našem Kantonu u periodu 01.01.-30.09.2014. godine 11.701.856 KM.

Najviši iznos direktnih stranih ulaganja na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini realiziran je u Općini Lukavac, zatim u Općini Gračanica te u Općini Živinice. Najveći strani investitori na području Kantona u 2014. godini bile su kompanije iz Republike Turske, zatim Velike Britanije i Austrije.

Potrebno je naglasiti da se podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnose na registrovani kapital stranih kompanija kod nadležnih registracijskih sudova u BiH i koji se računaju na osnovu mjesečnih izvoda iz baza podataka registrovanih poslovnih subjekata s elementom direktnih stranih ulaganja u registracijskim sudovima u BiH.

Pored brojnih aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona na unapređenju poslovnog ambijenta i privlačenja investicija u 2014. godini, Ured Premijera Tuzlanskog kantona je po prvi put kreirao Vodič za investitore Tuzlanskog kantona koji je na jednom mjestu objedinio i prezentirao sve najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, osobe koje rade sa investitorima, ali i svi drugi zainteresirani subjekti trebaju ukoliko žele investirati ili pak posjetiti Tuzlanski kanton.

Sa svojim komparativnim prednostima koje se ogledaju u bogatstvu resursa, tradiciji kao osnovi za razvoj modernih tehnologija i novih proizvoda, kvalifikovanoj radnoj snazi, razvijenoj poduzetničkoj infrastrukturi, lokaciji koja omogućava brz i jeftin pristup tržištima, Tuzlanski kanton odavno je postao atraktivna lokacija za ulaganja, što će uz aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta činiti dodatni faktor za privlačenje novih stranih, ali i domaćih investicija.

Odjeljenje za informisanje
Vlada TK