LONCI I POKLOPCI

229

vjeko

Nedjelja i 12 sati u programu OBN TV rezervisani su za kulinarski show „Lonci i poklopci“ u kojem nam šarmantni Vjeko Kramer kuha zanimljiva i ukusna jela. Ove nedjelje 15.02.2015. Vjeko je odlučio pripremati jela sa grahom, visoko vrijednom namirnicom koju svi vole a veoma često ga izbjegavaju zbog raznih zabluda. Istine radi svi ga vole i radu jedu barem povremeno. Kramer nam predlaže da ne izbegavamo da jedemo grah i razna jela od graha, samo da ga pripremamo na nov i zdraviji način.

„Ne odustajte od dobrih i voljenih ukusa i jela pripremite ih na nov, zdrav i jednostavan način sa manje kalorija. Probajte ukus je isti i bolji. Možete ga slobodno jesti bez bojazni da ćete dobiti kilograme, a možete ga jesti povrenemo čak i ako ste na dijeti.“ Poruče Vjeko Kramer a on nam ove sedmice kuha: grah sa oslićem, supu od graha i gljiva, namaz od graha i salatu od graha i krompira.

GRAH SA OSLIĆEM

600g oslića
1 konzerva graha
1 konzerva pelata
2 crvena luka
2 mrkve
¼ celera
5-6 češnjeva češnjaka
crvena začinska paprika
sol i papar
3 žlice ulja
maslinovo ulje

Crveni luk očistiti i nasjeći na kockice pa popržiti na običnom ulju dok ne porumeni. Za to vrijeme mrkvu i celer nasjeći na tanke štapiće pa ih popržiti na luku par minuta. Začiniti solju, paprom, crvenom paprikom i usitnjenim češnjakom pa dodati grah iz konzerve. Ovu mješavino staviti kao podlogu u tepsiju pa na nju poredati odreske oslića kojeg smo prethodno začinili solju, paprom i usitnjenim češnjakom. Oslića prekriti usitnjenim pelatima iz konzerve i peći u pećnici 30ak minuta na oko 200ᵒC.

SUPA OD GRAHA I GLJIVA

1 konzerva graha
250 g šampinjona
15 g suhih vrganja
1 žlica suhih trubica
2 crvena luka
5-6 češnjeva češnjaka
1 mrkva
1 krompir
začinska paprika
lovorov list
sol i papar
ulje

Suhe vrganje i sušene trubice namočiti u vodi barem pola sata prije kuhanja. Ako nije vrijeme posta možete ih namočiti i u mlijeku. Očišćeni crveni luk, mrkvu i pola češnjaka sitno isjeckati pa popržiti na malo ulja dok ne omekša, začiniti crvenom mljevenom paprikom, solju i paprom, dodati 2/3 graha iz konzerve i oko 200g šampinjona, doliti 2 dcl vode i prokuhati još par minuta, zatim štapnim mikserom izmiksati i doliti još oko ½ l vode. Dodati namočene i ocjeđene gljive, ostatak graha, krompir isječen na sitne kockice, ostatak šampinjona isječen na 1/4, lovorov list i prema potrebi začiniti solju i paprom. Kuhati dok se kockice krompira ne skuhaju. Na kraju dodajte ostatak sitno sjeckanog češnjaka ili ako želite još gušću juhu zgusnite ju zaprškom u koju dodajte sitno sjeckani češnjak.

NAMAZ OD GRAHA

1 konzerva graha
1 kašika tahina
maslinovo ulje
bučino ulje
začinska paprika
limunov sok
peršinov list
zatar
sol i papar

Grah iz konzerve ocjediti, dodati tahin pa izmiksati štapnim mikserom u finu pastu. Žicom za mućenje umješati sve ostale sastojke pazeći da namaz bude razmaziv, dakle ni prerjedak ni pregust. Poslužiti ga kao humus, u zdjelici preliven maslinovim uljem i posut zatarom.


SALATA OD KROMPIRA I GRAHA

800 g krompira
3 crvena luka
200 g graha
1 jabuka
1 kašika tahina
peršunov list
limunov sok
aceto baslamico
maslinovo ulje
bučino ulje
sol i papar
zatar

Krompir skuhati u ljusci u slanoj vodi. Ocjediti i ohladiti, pa oguliti. Nasjeći na tanje ploške. Crveni luk očistiti i nasjeći pola na kockice, a pola na trakice. Jabuku oguliti i očistiti od sjemenki pa nasjeći na tanke listiće i odmah poškropiti limunovim sokom. Pomješati krompir isječen na ploške, nasječeni crveni luk, jabuku i pola kuhanog graha. Drugu polovinu graha izmiksati štapnim mikserom i iskoristiti kao osnovu za pripremu dresinga tako da u njega umješamo tahin, maslinovo ulje, limunov sok, aceto balsamico, bučino ulje, sitno sjeckani peršunov list, sol i papar. Prilikom posluživanja posuti zatarom.