MINISTAR TRHULJ PRISUSTVOVAO 63. GODIŠNJEM NACIONALNOM MOLITVENOM DORUČKU U WASHINGTONU

227

Trhulj_Washington_foto1

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj prisustvovao je 63. godišnjem nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu.

Svake godine, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i članovi Kongresa, zajedno sa ostalim državnim zvaničnicima, diplomatskom zajednicom i odabranim prijateljima iz više od 130 zemalja organizuju ovu svečanost u cilju širenja duha prijateljstva u molitvi i zahvalnosti.

Ovo okupljanje izabranih zvaničnika ima za cilj ostavljanje razlika po strani, uz usmjeravanje ka izgradnji kvalitetnih ličnih međusobnih odnosa i boljih međunarodnih veza. Na ovogodišnjem Molitvenom doručku, pored predsjednika SAD-a Baracke Obame i njegove supruge Michelle, bilo je prisutno 3.600 zvanica – američkih, međunarodnih i vjerskih lidera iz cijeloga svijeta među, kojima se našao i tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama.

Predsjednik Obama je u svom govoru posebnu pažnju posvetio podršci vjerskim slobodama.

Zvanicama su se, između ostalih, obratili i senatori Robert P. Casey JR iz Pennsylvanije, Roger F Wicker iz Mississippija, kongresmeni Robert B. Aderholt iz Alabame i Juan C. Vargas iz Californije, sekretar vazdušnih snaga SAD-a Deborah Lee James i doktor Kent Brantly, američki ljekar koji je izliječen od ebole nakon što je bio zaražen u mirovnoj misiji u Africi.

Godišnji nacionalni molitveni doručak održan je u sklopu cjelokupnog programa okupljanja izabranih zvaničnika koji traje od 3. do 6. februara 2015. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
VLADA FBIH