LONCI I POKLOPCI

226

vjeko

I ove nedjelje 8.2.2015. od 12 sati u programu OBN TV imamo priliku pogledati 463. Izdanje popularnog kulinarskog showa „Lonci i poklopci“ koji uređuje i vodi Vjeko Kramer. Vjeko će ove nedjelje pripremati: pitu od višanja i griza, teleće punjene odreske, špinat s krompirom
I salatu od svježeg špinata.
Lonci i poklopci u na programu OBN TV od 12 sati a recepti za Vjekine majstorije su:

PITA OD VIŠANJA I GRIZA

100g pšeničnog griza
½ l mlijeka
2 x 100g šećera
450 g višanja
3 dl jogurta
mahuna vanilije
muškatni oraščić
cimet
ulje

Skuhajte griz na klasičan način na zaslađenom mlijeku i ohladite. Jogurt zasladite običnim šećerom i začinite sjemenkama vanilije, cimetom i muškatnim oraščićem. U začinjeni jogurt dodajte višnje bez koštica i viljuškom izgnječeni ohlađeni griz. Ovim nadjevom puniti jufke koje smo prethodno pramazali uljem i redati u tepsiju. Za svaku štrudlu koristiti po minimalno dvije jufke, ovisno o debljini kore možete i tri. Kada ih složimo jednu do druge, ponovno premazati uljem i peći u predhodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko 30 – 40 min.

TELEĆI PUNJENI ODRESCI

4 teleće šnicle
par listova špinata
1 kuhano jaje
4 surimi račića
4 ploške sira
50 g pinjola
sol i papar
ulje

Teleće odreske nježno istanjite pazeći da ih ne probijete pa začinite solju i paprom. Usitnite kuhano jaje, surimi štapiće i sir dodajte pinjole i začinite solju i paprom, pa tim nadjevom punite list špinata kao malu sarmicu. U svaki odrezak stavite jednu sarmicu, preklopite ga i učvrstite čačkalicama. Ovako pripremljene odreske grilajte na grill tavi.

ŠPINAT S KROMPIROM

½ kg špinata
2-3 kuhana krompira
2 kašike brašna
3 dl mlijeka
muškatni oraščić
sol i papar
2 češnja češnjaka
2 kašike ulja
1 kašika maslaca

Na mješavini maslaca i ulja popržite brašno i usitnjeni češnjak. Zalijte hladnim mlijekom i začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Umješajte kuhani, ocjeđeni i sitno isjeckani špinat. Pustite da prokuha i na kraju umješajte viljuškom izgnječeni kuhani krompir.

SALATA OD SVJEŽEG ŠPINATA

200g špinata
200g mješavine zelene salate
Travnički sir
1 kuhano jaje
1 nar
20-ak grama pinjola
limunov sok
maslinovo ulje
senf
tahin

Napravite dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, senfa, tahina, soli i papra pa ga ostavite na hladnom mjestu. Špinat i mješavinu zelene salate operite, pomješajte i dobro ocjedite. Pred samo posluživanje na tanjuru kao podlogu složite mješavinu salata, prelijte dresingom i pospite prvo ribanim kuhanim jajetom, na sitne kockice sječenim Travničkim sirom, sjemkama nara, pinjolima.