Klasove maline u Japanu

189

10406557_676396632442258_1575471305343640649_nSarajevo, 29. januar 2015. – Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo realizira izvoz 20 tona malina koje će se naći na visokozahtjevnom tržištu Japana.

Prilikom konačnog odabira malina naročita pažnja se posvećivala samom kvalitetu, kao i kontroli na sadržaj pesticida. U oba slučaja Klasove maline su se pokazale najboljim. Izvoz za Japan realizira se u saradnji sa kompanijom Crop’s.

Klas je prošle godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća. Sve količine su plasirane za izvoz. Klasove maline ispunile su visoke standarde kvaliteta zahtjevnih tržišta kao što je tursko gdje je izvezeno 50 tona malina i 10 tona šumskih borovnica, ali i standarde kvaliteta jednog od najpoznatijih svjetskih prehrambenih brandova, francuskog Danone.

«Svjesni smo naših kompetencija i komparativnih prednosti. Ovo je još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu, te da bi proizvdnja i prerada malina i ostalog jagodičastog voća trebala zadobiti posebnu pažnju u razvoju cijele prehrambene industrije. Upravo je Klas primjer da domaći brandovi mogu biti bolji od žestoke konkurencije koja vlada na globalnim tržištima. Stekli smo povjerenje kooperanata i farmera, jer su isplate za otkupljene količine malina i drugog voća realizirane odmah po isporuci», riječi su Rusmira Hrvića, direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ove godine, plan je uspostava saradnje sa oko 800 domaćih kooperanata, u cilju uspostave strogih mehanizama kontrole uzgoja, što bi trebalo rezultirati otkupom 1.000 tona visokokvalitetne maline.