LONCI I POKLOPCI na OBN TV

237

vjeko

U našim krajevima oduvijek postoji tradicija kiseljenja kupusa jer je to je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Vođen tom idejom Vjeko Kramer je odlučio ove nedjelje, 1.02.2015. od 12 sati pripremati jela u kojoj je ova namirnica glavni sastojak.

Vjeko će pokazati kako pripremiti Pitu sa kiselim kupusom i steljom, Sekelji gulaš, Pire krompir s bijelim lukom i juhu od rasola. Istina je da mnoge tradicije izumiru, ali ovoj se to ne bi smjelo dogoditi, jer je kiseli kupus izuzetno hranjiv i ljekovit.

Ne propustite novo izdanje kulinarskoh showa Lonci i poklopci od 12 sati u nedjelju 1.012.2015. samo na programu OBN TV!

PITA SA KISELIM KUPUSOM

1/2kg gotovih kora za pitu
1 glavica kiselog kupusa
2 glavice crnog luka
150 g stelje
mljeveni crni biber, ulje, voda

Isjeckati glavicu kupusa na sitne kockice. U dublju širu šerpu na ulju prodinstati sitno sjeckani crni luk da omekša i dodati mu stelju. Omekšalom luku i stelji dodati seckani kupus i dinstati ga uz dolivanje malo vode da kupus omekša na srednjoj temperaturi. Gotov kupus, tj omekšali kupus začiniti samo sa biberom. Nikako nemojte dodavati vegetu ili so, jer je kupus već dovoljno slan.
Kore podeliti na 3 dijela, bar sam ja moje djelio jer za svaki rolat koristim po 7 kora tačno. Kore ređati po dužini jedna preko druge, tako da svaka preklapa koru ispod do jednje njene trećine. Kada poredate svih 7 kora, tako jedna na drugu, tj bolje rečeno jedna pored druge ali da se većim dijelom kore preklapaju kao na slici. Uzeti šoljicu za kafu i sipati u nju pola ulja, pola vode i time poprskati kore. Na porpskane kore nanijeti trećinu fila od kupusa. Rolat uviti sa lijeve strane na desnu stranu, i staviti na pleh obložen pek papirom. Rolat premazati uljem. Postupak ponoviti i sa preostala dva rolata. Rernu ugrejati na 200C, preko rolata staviti pek papir pa peći rolate oko 35 min da dobiju lijepu rumeno žutu boju.

SEKELJSKI GULAŠ SA JUNETINOM

600 g junećeg buta
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 crvene paprike
400–500 g kiselog kupusa
200 g paradajza
4 kašike ulja
so, biber
list lorbera
kašičica kima
po kašika mlevene slatke i ljute paprike
150 g kisele pavlake

Meso isjecite na manje komade. U većoj šerpi na malo ulja dinstajte isjeckan luk, pa mu dodajte meso i dinstajte desetak minuta. Pospite mljevenom paprikom, dodajte opran i ocijeđen kupus, pa nalijte vodom da ogrezne. Začinite sve sa malo soli, bibera i kima. Kuvajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok meso i kupus ne omekšaju. Skoro gotovo jelo pospite brašnom, promiješajte i ostavite da se krčka još pet minuta. Poslužite sa kiselom pavlakom.

PIRE KROMPIR S BIJELIM LUKOM

1kg krompira
3 naseckana češnja bijelog luka
1/2 šoljice obranog mlijeka
2 kašike maslaca
3/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera

Krompir i bijeli luk stavite u lonac u hladnu vodu. Pustite da proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 20 minuta. Ocijedite i vratite na laganu vatru. Dodajte mlijeko, so i biber. Štapnim mikserom miksajte do željene konzistentnosti.

JUHA OD RASOLA

2 kašike margarina
1 kašika a
1 crveni luk
1 šolja za bijelu kafu kupusa
500 ml rasola
aleve paprike
biber
1 lovorov list
1 litar vodae

Margarin (ulje) zagrejati, luk isjeckati i propržiti, dodati brašno i napraviti tamnu zaprsku. Dodati alvu papriku, kiseli kupus i lovorov list. Naliti hladnu vodu. Kuvati supu pola sata. Potom dodati rasol i kuvati jos desetak minuta. Pobiberiti po želji.