LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

244

LONCI I POKLOPCI 25 01 2015 1.Still003

I ove nedjelje 25.01.2015. u programu OBN TV od 12 sati u Vjekinoj kuhinji sprema se još jedan zdravi i ukusni obrok. Započet će pripremom složenca od tikvica, nakon čega slijedi priprema ćufti s prokulicama. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti juhu od prokulica, te za kraj napraviti i umak od češnjaka.

SLOŽENAC OD TIKVICA

½ kg mljevene janjetine/junetine
1 glavica crvenog luka
5 mladih tikvice
1 šalice kuhane riže
3 paradajza
sol, papar
usitnjena metvica
1 kašika Vegete
2 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
2 kašike brašna

Tikvice izrežemo na ploške, posolimo i izgrillamo na malo ulja u grill tavi. Janjetina se ispirja na malo ulja i sitno sjeckanom crvenom luku pa pomješa sa kuhanom rižom i začini sa solju, paprom i metvicom. Umutite jaja i kiselo vrhnje s brašnom. Polovinu grilanih tikvice složimo na dno vatrostalne tepsije i prekrijemo pirjanim mesom, zatim se na meso složi druga polovina grilanih tikvica i na kraj masa od jaja i vrhnja pa ih pecite u zagrijanoj pećnici na oko 180 stupnjeva C oko 30-ak minuta.

ĆUFTE S PROKULICAMA

½ kg prokulica
½ kg mljevenog mesa
50 g prezle
1 jaje
ljuta paprika
sol i papar
2 luka
3 paprike
1 konzerva pelata
5-6 češnjeva češnjaka
Vegeta

Prokulice očistite od vanjskih listova i eventualnog viška stabljike, operite i kuhajte između 5-10 min u slanoj vodi pa ocjedite.
Mljeveno meso pomješajte s jajetom i hljebnim mrvicama te začinite po želji solju, paprom, ljutom začinskom paprikom, ako ste hrabri uvijek možete dodati malo cimeta ili klinčića u prahu, možda kima ili komorača. Meso mješajte dok se ne stvori jedna homogena masa kojom je lako manipulirati. Ostavite ju na hladno oko pola sata i onda oblikujte kuglice željene veličine, ali nikako puno veće od prokulica.
Ćufte pecite sa svih strana na malo ulja dok ne porumene, oko 5 min pa ih odvojite na poseban tanjur. Na ostatku masnoće ispirjajte crveni luk, papriku i kad omekša dodajte rparadajz iz konzerve, začinite Vegetom i usitnjenim češnjakom.
U pripremljeni sataraš stavite blanširanje prokulice i prepržene ćufte pa na laganoj vatri pirjajte još par minuta.

JUHA OD PROKULICA

300g prokulica
1 luk
1 poriluk
3 krumpira
vrhnje za kuhanje
maslinovo ulje
sol i papar
muškatni oraščić
temeljac
krotoni
suho meso
4-5 češnjeva češnjaka

Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani crveni luk i na kolutiće sječeni poriluk, kada malo omekšaju dodajte krumpir i na polovice isječene prokulice. Zalijte vodom ili temeljcem i pustite da kuha 15-ak minuta. Juhu začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem pa ispasirajte i onda na kraju umješajte vrhnje za kuhanje.
Krotone napravite tako što ćete na malo ulja propržiti suho meso i češnjak pa kada je ulje aromatizirano dodajte suhi kruh isječen na kockice i to poslužite uz juhu.

UMAK OD ČEŠNJAKA

2 glavice češnjaka
½ dl maslinovog ulja
2 dl milerama
1 kašika majoneze
2kašike jogurta
mala kašika senfa
1 kašika bijelog vina
sol i papar

Glavice češnjaka odvojiti na režnjeve i staviti ih u malu tepsiju preliti maslinovim uljem pa peći neoguljene u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20-30 min dok ne omekša. Ostaviti da se malo prohladi i onda ih istisnuti pa viljuškom izdrobiti u pire. Pomješati u zdjeli majonezu, mileram, jogurt i senf pa im dodati pire od češnjaka. Začiniti solju i paprom i jednom žlicom bijelog vina.
Ili češnjak odmah oguliti pa ga lagano sotirati u malsinovom ulju i ispasirati da se skrati proces pripreme.