Istraživali smo: Sve što niste znali o Bošku Tomiću

234

bosko

Piše: Slađan T.

Živimo u doba kada je demokratija  na vrhuncu svog postojanja, ali i na vrhuncu  svojih mana. A mana, na nesreću, ima i previše. Gotovo da je nevidljiva granica između slobode govora i govora mržnje. Dok Evropa predstavlja program elektronskih izbora BiH se bori sa izbornom krađom.

Razvojem demokratije dobili smo i revoluciju nevladinog sektora.  Osim svog naziva, ovaj sektor u sebi nema ništa što nije vladino. Doduše, vlada zapadnih zemalja.  Amerika, koja se još uvijek bori sa rasnim podjelama, sa posljedicama uragana, nevremena… dala je sebi za pravo da pozove građane Bosne i Hercegovine na izbore, da zaokruže promjene. Vjerovatno one kojima bi oni lakše upravljali. I tako, dok nam pričaju o ovcama i šišanju, šišaju nas, pitajući nas za frizuru, ali nastaviše šišati po svom.  I tako, redom. Kontradiktornost je kada vas pozivaju na glasanje a govore o jednoličnosti političke sorte. Naravno da svi političari nisu isti.

Kada ukucate ime “Boško Tomić”, google vam izbaci tekst u kome piše da je Boško Tomić kandidat za Dom naroda, ali odmah poslije Nebojše Radmanovića. Zamalo i delegat.

Srolate stranicu sa rezultatima pretrage i vidite da je bio poslanik u Parlamentarnoj skupštini  Bosne i Hercegovine u mandatu od 2010.-2014. godine.

 

                               Revizorski izvještaj

Kao bivši ministar u Vladi Republike Srpke ima ocjenu od 87 posto,  dok je obavljao funkciju ministra  rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Od kada je 2006. godine dobio prvo revizorsko mišljenje, pozitivno s rezervom, Tomić je nanizao još tri čista pozitivna mišljenja.

 

                                           Poslanik u PS BiH

 

“Podsjećajući na veliki broj nerealizovanih revizorskih preporuka, Tomić je istakao da je tokom 2011. godine, osim ogromnih sredstava za korištenje službenih mobilnih telefona, potrošeno 4,2 miliona KM na fiksne telefone, 3,7 miliona KM na troškove reprezentacije, te 39 miliona KM za zakup prostorija u kojima institucije BiH rade.” – www.dnevnenovine.rs (18.12.2012.)

“Predstavljajući revizorski izvještaj za Ministarstvo odbrane Tomić je podsjetio da ovo ministarstvo troši jednu trećinu budžeta BiH.
On je istakao da je revizija konstatovala da Ministarstvo odbrane u 2013. godini nije realizovala 10 preporuka Kancelarije za reviziju izrečenih u 2012. godini, što, smatra, predstavlja dovoljan razlog za negativno mišljenje, a ne mišljenje sa rezervom.”   www.fronatal.ba (27.08.2014.)

“Zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić smatra da se svi izdaci u institucijama na razini BiH moraju podvesti pod neka pravila.

– Brojni revizorski izvještaji su “uperili prst” u propuste i nedostatke u institucijama. To znači da se mora uvesti red i potpuna financijska disciplina. Kontrole danas u mnogim segmentima nema – ocijenio je Tomić.” www.pogled.ba (29.12.2013.)

“SARAJEVO – Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH)
pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz i Boško Tomić sastali su se danas sa članom Komisije za vanjske poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske Pierre -Yves le Borgneom.
Član bh. delegacije Boško Tomić, koji je ujedno i član Grupe prijateljstva PSBiH za zapadnu Evropu, kao pitanje od posebne važnosti istakao je ekonomsku saradnju između BiH i Republike Francuske, te informirao Borgnoa o privrednim granama najprivlačnijim za investiranje stranog kapitala u BiH.

Tomić je naglasio da nedavno usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH svakako predstavlja dodatni poticaj za veću sigurnost ulaganja inostranog kapitala u našu zemlju.” www.vijesti.ba
Ovo su samo citati izvučeni iz online medija o radu Boška Tomića, nismo mogli pronaći članke u kojima psuje, vrijeđa, krši zakon i prijeti. Razlog: Izvršavanje svojih dužnosti na koje se obavezao zakletvom koju polože svi, a opozove većina poslanika.

                                G-din Ministar, nezamjenljivi

Kao ministar u vladi Republike Srpske upravljao resorom boračko-invalidske zaštite, zaslužan za izgradnju  na stotine zgrada i kuća za porodice ratnih vojnih invalida i za porodice poginulih boraca u proteklom ratu.  Ispunio veliki broj zahtjeva pripadnika ove kategorije stanovnika. Hiljadama građana obezbijedio krov nad glavom,  jer su svoj izgubili u proteklom ratu, a novi su čekali do Tomićevog sjedanja u ministarsku fotelju.

Jedan od rijetkih ministara koji je samovoljno dao ostavku, bez pritiska partije ili građana. Ostavku je, kako je naveo, dao iz zdravstvenih razloga, što je zaista rijetkost, jer je tim činom interese građana i birača stavio ispred svojih. Tadašnji  premijer Vlade RS-a Milorad Dodik, prihvatio je ostavku ali je istakao da je umjesto zdravstvenog razloga, Tomić  istakao neki drugi, Tomićeva ostavka bi bila odbačena.

Boračka organizacija RS sa žaljenjem je primila vijest da je ostavku na funkciju ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS podnio Boško Tomić i zahvalila mu na dotadašnjoj saradnji u okviru koje su ostvareni veoma značajni rezultati na poboljšanju statusa boračke populacije.
BORS je u saopštenju izrazio nadu da će Vlada RS u najkraćem roku pronaći adekvatnu ličnost za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, sa sličnim moralnim i radnim kvalitetima kao dotadašnji ministar Tomić.
Nedugo zatim naslijedio ga je Petar  Đokić, sef Socijalističke partije, ali bezuspješno. Đokićev rad ocjenjen je kao najlošiji u Vladi RS-a.
Web stranica “Čiste liste”, koju realizuju Transparency International BiH  i UG “Zašto ne”, uz podršku 16 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH, analizirala je i učinak predstavnika političkih partija u izvršnoj vlasti, koji su participirali u radu državne i entitetskih Vlada u BiH. Učinak je analiziran na osnovu broja ispunjenih obećanja pojedinih partija, prema oblastima koje su prema nadležnosti pripadale ministrima u Vijeću ministara i Vladama RS i FBiH. Rezultati ispunjenosti predizbornih obećanja navedeni su na osnovu monitoringa koji je radila inicijativa Istinomjer. Također, napravljena je i analiza ocjena iz revizorskih izvještaja za institucije u kojima su funkcije obnašali ministri iz političkih partija koje su osvojile mandat na izborima 2010. godine.
Najlošije ministarstvo u pogledu ispunjavanja obećanja iz svoje nadležnosti na nivou RS je Ministarstvo boračko invalidske zaštite na čijem čelu se nalazi Petar Đokić iz SP RS-a. Ovo ministarstvo nije ispunilo niti jedno obećanje i ima skor od 100% neispunjenih obećanja. Također, ocjene ovog ministarstva nisu ništa bolje i ako pogledamo revizorske izvještaje jer je služba revizije u RS tri godine za redom dala mišljenje sa rezervom o ovom ministarstvu.
Činjenica je da je Tomić jedan od najboljih ministara u Vladi RS-a te da je nemoguće postići rezultate koje je on stvario, standarde koje je postavio skoro je nemoguće nadmašiti.

 
                                                             Imovina
Iako je kao ministar imao godišnju platu od oko 40.000 KM, platu poslanika u PSBiH koja je na godišnjem nivou iznosila oko 60.000KM Tomić vozi automobil marke Golf 3, vrijednosti od oko 3.500KM. Za razliku od svojih kolega parlamentaraca Tomić NIJE stekao Audije 3, 4, R8, BMW, vile i jahte već živi skromnim (u odnosu na ostale političare) životom. Svoje kćerke nije poslao u Italiju, na Kipar, u SAD, one takođe žive na Palama, gdje su i sticale svoje visoko obrazovanje.
 
 
Dok slušate i gledate reklame i poruke podrške Zapadnih zemalja, ispred sebe imate političare iz vaše zemlje koji rade za dobrobit iste. Imate loše i dobre. Lopove i poštene. One koji ne ostavaruju željene rezultate i one koji nadmašuju sva vaša očekivanja. Jednom dobar ministar, uvijek dobar ministar. Vođen latinskom poslovicom: Carpe diem.