EU delegacija posjetila Klas d.d. Sarajevo

169

20141209_114622

Sarajevo, 9. decembar 2014. – EU delegacija sastavljena od političkih i ekonomskih savjetnika iz veleposlanstava zemalja EU, posjetila je sjedište bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo. U okviru posjete delegacija organizirana je prezentacija kompanije, kao i obilazak proizvodnih pogona Klasa, mlina i velepekare, nakon čega je upriličen razgovor gostiju iz EU sa menadžmentom Klasa.

Niže stope poreza na rad, reforme zakona i propisa o radu, jednostavnije administrativne procedure, restruktuiranje starih preduzeća, suzbijanje korupcije, pravednija raspodjela socijalnih sredstava, teme su o kojima su razgovarali politički i ekonomski savjetnici Europske Unije u BiH i predstavnici kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ovih šest prioritetnih reformskih mjera sadržane su u Sporazumu o rastu i zapošljavanju BiH, kojeg je usvojila Europska unija u proljeće ove godine, a s ciljem pomoći bh. privredi.

„EU je uveliko zainteresirana za društveno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo se odlučili posjetiti jednu uspješnu BH. kompaniju koja treba biti primjer mnogima, tako da se veselimo daljoj saradnji. Vidjeli smo iz prve ruke primjer jedne uspješne firme, ali smo također spremni čuti kako mi iz Europske Unije možemo pomoći da firme iz BiH kao što je Klas dodatno napreduju.

S tim u vezi, zajedno sa BH. privrednicima smo definirali paket od 6 mjera za rast i zapošljavanje, i koji je dodatno podržan od strane međunarodnih financijskih institucija kako bi se program sa finansijske i tehničke strane mogao uspješno realizovati“, kazao je tom prilkom Ole Hammer, politički savjetnik EU za BiH.

Uputivši riječi dobrodošlice, direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo, Rusmir Hrvić je istakao da ovu posjetu u Klasu doživaljavaju kao znak podrške, uvažavanja i na neki način priznanja za ovu BH. kompaniju.

„Prije nešto više od pola godine, bilo je pitanje da li će Klas uopće opstati, a budućnost branda i radnika je bila krajnje neizvjesna. Danas smo u prilici da govorimo o uspjesima kompanije kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima, i novim zapošljavanjima u Klasu.Kao što znate prije nešto više od pola godine AS GROUP je uspješno akvizirala Klas d.d. Sarajevo, i mi mislimo, a to ćemo i dokazati, da su se na taj način stekli uvjeti za razvoj cijele prehrambene industrije u BiH na boljim i čvršćim osnovama.

Svakako da imamo već sada, ali ćemo na taj način imati još i više za ponuditi tržištu EU, jer iza Klasovog branda stoji 112 godina kvaliteta i kompetentnosti za proizvodnju čiste i zdrave bosanske hrane pune ljubavi“, kazao je između ostalog direktor Hrvić u svom pozdravnom govoru prilikom posjete EU delegacije sastavljena od političkih i ekonomskih savjetnika iz veleposlanstava zemalja EU, kompaniji Klas d.d. Sarajevo.