LONCI I POKLOPCI na OBN TV

211

vjeko

Nedeljni ručak treba da okupi porodicu. Zato nedjeljni ručak krunišite na pravi način, ništa ljepše nego kada kuća miriše na ukusne poslastice. Kuvanje i priprema hrane treba da bude zdrava, da se brižljivo biraju namirnice i pripremaju tako da se ne izgube hranljiva svojstva. Uvijek treba razmišljati i o ekonomičnom kuvanju, uštedama u vremenu i novcu. Odreknite se nepotrebnih praznih kalorija tokom nedjelje, a nedjeljom se zasladite domaćim poslasticama. Upravo to je za vas odlučio uraditi Vjeko Kramer u ovonedjeljnom izdanju emisije „Lonci i poklopci“. Emisiju „Lonci i poklopci“ koja je na programu OBN TV u nedjelju 14.12.2014. u 12 sati započet će pripremom kolača od višanja, nakon čega slijedi priprema rižota od karfiola. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti omlet sa surimi račićima, te za kraj napraviti i salatu od piletine.

KOLAČ OD VIŠANJA

375 g brašna
150 g šećera u prahu
225 g maslaca
1 jaje
4-5 žlica vode
200 g maslaca
200 g šećera
200 g usitnjenih badema
2 jajeta
300 g višanja bez koštica

Pomješajte brašno i šećer u prahu, pa ga umjesite prvo sa maslacem pa zatim dodajte jaje koje ste prethodno umutili s vodom. Tijesto treba biti glatko. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak da se stegne.
Za nadjev istucite maslac i šećer pa dodajte jaja i nakon toga usitnjene bademe i sve dobro promješajte.
Na dnu tepsije pažljivo rasporedite/razvucite tijesto pa ga prelijte nadjevom i po njemu rasporedite ocjeđene višnje bez koštica.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko 30-40min.

RIŽOTO OD KARFIOLA

200 g riže
1 manja glavica cvjetače
1 luk
4-5 češnjeva češnjaka
½ dl bijelog vina
temeljac
1 dl vrhnaj za kuhanje
100 g ribanog sira
1 žlica maslaca
100 g krušnih mrvica
maslinovo ulje
sol i papar
Vegeta

Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani crveni luk, pa kad omekša dodajte usitnjeni češnjak i na cvijetove isječenu cvjetaču. Zatim dodajte rižu, kratko popržite pa podlijte temeljcem i vinom. Kuhajte 12 min uz lagano mješanje pazeći da ne raskuhate rižu. 3 min pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje i ribani sir.
Za to vrijeme na malo maslaca popržite krušne mrvice i time pospite rižoto prilikom posluživanja.

OMLET SA SURIMI RAČIĆIMA

8 jaja
8 surimi štapića
100 g ribanog sira
½ tikvice
sol i papar
kopar
maslinovo ulje

Na malo ulja popržite ribanu ili sitno sjeckanu tikvicu dok ne pusti vodu i omekša pa joj dodajte po dužini na ¼ izrezane surimi štapiće. Začinite solju i paprom te propirjajte još par minuta. Za to vrijeme što bolje umutite jaja, tako da budu homogena, dakle da se ne vide komadi bjelanjka ili žumanjka.
Zagrijte tavu, pa ju nauljite i kao da sipate palačinku ispite ¼ umućenih jaja, pospite ih odmah ¼ pirjanih tikvica i surimi štapića te pospite ¼ ribanog sira. Pecite omlet oko 3 minute na laganoj vatri pa ga u tavi preklopite i onda stavite tako preklopljenog na tanjur. Možete ga dekorirati svježim koprom i ribanim sirom.

SALATA OD PILETINE

200 g tjestenine
½ kg piletine
2 stabljike celera
1 mrkva
100 g bijelog grožđa
100 g crnog grožđa
100 g pistacija
1 dl jogurta
1 žlica majoneze
1 žlica senfa
limunov sok
peršinov list
2-3 češnja češnjaka
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar

Odreske piletine začiniti solju i paprom te izgrilati, ohladiti i isjeći na trakice. Skuhati tjesteninu u slanoj vodi tako da bude al dente, isprati hladnom vodom pa ocjediti.
Napraviti dresing za salatu od jogurta, majoneze, senfa, aceta balsamica, maslinovog ulja, limunovog soka, usitnjenog peršinovog lista i češnjaka te soli i papra.
Grožđe isjeći na pola. Stabljike celera isjeći na tanke kolutiće. Mrkvu isjeći na tanke štapiće. Jabuku oguliti i isjeći na sitne kockice.
Grilanu piletinu pomješati s tjesteninom, isjeckanim svježim voćem i povrćem pa preliti dresingom te sve dobro pomješati i posuti krupnije drobljenim prženim pistacijama. Ohladiti i poslužiti kao predjelo.