– Box set deluxe: Alen Islamović nostalgično otkrio najdraži album i pjesmu!

322

Alen Islamović

 

Alen Islamović, posljednji pjevač Bijelog dugmeta i Goran Bregović sa svojim orkestrom nastavljaju turneju “Ko ne poludi, taj nije normalan”. Dosad su nastupili u Mariboru, Beču, Zurichu, Skoplju, Munchenu, Chicagu, New Yorku i Torontu, a do kraja godine preostaje im Stuttgart Messe Sindelfingen (13.12), zatim Spens dvorana u Novom Sadu (27.12.) te doček Nove godine na gradskom trgu u Budvi. Europsku turneju povodom 40 godina od objavljivanja prvog albuma Bijelog dugmeta “Kad bi’ bio bijelo dugme” prati i diskografska kuća Croatia Records (ex Jugoton) koja je 14.11.2014. objavila luksuzno izdanje “Bijelo dugme – Box set deluxe”, koje prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma najvećeg rock benda u regiji.

Povodom objavljivanja ovoga izdanja, Alen je rekao da je to velika stvar i da Box set deluxe izgleda kao da su se pojavili Beatlesi s nekim svojim reizdanjima. Također, Alen smatra da će ovime članovi njegove obitelji imati jednu lijepu uspomenu na svog starog koji je pjevao i bio u tom bendu. Njegov najdraži album Bijelog dugmeta je “Ćiribiribela”, a pjesma “Đurđevdan je, a ja nisam sa onom koju volim”. Što se tiče koncertnih aktivnosti njegov favorit je povratnički iz 2005. godine: “2005. godina je bila jedna od najljepših kad smo se svi okupili. Pojaviti se pred jednom tom kompletnom generacijom koja je pratila Bijelo dugme od sedamdeset i neke pa do 1989. godine. Mislim da je to bio vrhunac Bijelog dugmeta!”

Podsjetimo, Alen Islamović (rođen 17. 8.1957. godine u Bihaću) bosanskohercegovački je rock pjevač. U Bijelo dugme je došao nakon Mladen Vojičića Tife, koji je Dugme napustio 1. listopada 1985. Alenov prelazak iz Divljih jagoda u Bijelo dugme jedan je od najvećih glazbenih transfera na ovim prostorima. Islamović je u Dugmetu pjevao na albumima “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, dvostrukom live albumu “Mramor, kamen i željezo” te studijskom albumu “Ćiribiribela”. Nakon razlaza Bijelog dugmeta, Alen Islamović nastavlja s uspješnom solo karijerom.

Stefan Uroš Tešić

No, pored Islamovića, objavljivanje Box seta oduševljeno su dočekali i mnogobrojni obožavatelji i kolekcionari ovoga legendarnog benda, pa je tako na promociju u Zagreb iz Beča došao Renato Tonković kako bi kupio izdanje broj jedan. Ništa manji interes nije bio niti u Srbiji, pa je prvi kupac Box seta u beogradskoj prodavnici Jugotona bio Lepomir Grujić – Beki iz Jasenova, kod Despotovca, a nije mu odolio niti poznati beogradski glumac Stefan Uroš Tešić koji je Box setom obradovao svog prijatelja. No, i u drugim gradovima vlada Dugme box set mania, pa se u Šapcu ovim limitiranim izdanjem počastio Živadin Cane Smiljanić koji je snimio i zanimljiv video za vrijeme raspakiravanja svoga Box.

https://www.youtube.com/watch?v=BWhGmmOucAU

 
Izvor :e-turneja.com