NEDIM KAPIDŽIĆ: NOVI POSAO – NOVO ISKUSTVO

297

Nedim Kapidžić

 

Volja, smjelost i svestranost tri su izuzetno bitne stvari za sve one koji u današnje vrijeme traže posao. U međuvremenu, dok tražite posao u struci, uvijek vam iskustvo koje možda i nema veze sa onim za šta ste se obrazovali, može dobro doći. To je shvatio dvadesetšestogodišnji Nedim Kapidžić koji je završio Pravni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu. Bavio se sportom, a danas volonterski radi na jednom od portala i uskoro se nada poslu u struci. On je svestran i nije mu teško raditi bilo koji posao jer kako kaže, svako novo iskustvo dobro je došlo.

„Učestovao sam na dosta projekata, volenterski, naravno. Radno iskustvo prvi put sam imao 2009. godine, u jednoj firmi u Sarajevu. Nažalost nisam ostao, došla je recesija, a time je i posao pao i nastupio je višak radne snage. Svaki posao koji sam obavljao ostavljao je duboko urezane tragove u moju memoriju. Poslije svakog posla bio sam “bogatiji ” za novo iskustvo“ – rekao je Kapidžić.

Život je borba!

Svaki novi dan nešto novo naučimo ili bi barem trebalo tako biti. Svaki novi dan sa sobom donosi nešto drugačije od prethodnog i na kraju svakog dana trebamo se zapitati šta smo radili taj dan na što bismo mogli biti ponosni.

„Ne treba biti ograničen u životu, kako u razmišljanju tako i u poslu. Sport mi je jako pomagao da shvatim život. Ne kaže se džaba ko razumije Ring taj shvata život. Mi se uvijek borimo da li sa samim sobom ili ljudima oko sebe. U novinarstvo sam došao sasvim slučajno, ali kako ja volim reći “Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti“, borba je i u jednom i u drugom. Ako želiš biti dobar, objektivan i profesionalan novinar moraš se boriti i doći do svog cilja (pobjede ili dobre priče). Naravno nije teško kada imaš prave prijatelje oko sebe koji ti daju snagu i energiju da budeš što bolji“ – pojasnio je Kapidžić te podsjetio:

-„Uvijek se sjetim jedne rečenice :”Uspjeh je uvijek dijete smjelosti “, a onda pretpostavljate da je tajna uspjeha u smjelosti. Ne volim previše da gledam unaprijed, jer ne znam da li ću se sutra već probuditi živ. Nadam se da ću u budućnosti postati advokat i magistar Pravnih nauka“.

Mnogi od nas imaju rečenicu vodilju koju smo odabrali poput mantre, a koja nam je podstrek da nastavimo i onda kada možda sve nije onako kako smo planirali.

„Postoje dvije rečenice koje uvijek volim da citiram, a koje su mi dale snage:

Ljudi sa jasnim ciljevima uspijevaju u životu, samo zato što znaju kuda idu“ ili

“Prije nego što počneš suditi o meni i mom životu,
obuci moje cipele i idi mojim putem! Prođi ulice,
brda i doline! Osjeti bol i sreću! Prođi godine kroz koje
ja prolazim, padni preko svakog kamena koji se meni
našao na putu! Ustani uvijek ponovo i idi istim
putem, kao što i ja radim! I tek mi onda možeš suditi”– otkrio je Kapidžić.

Ukoliko i Vi s nama želite podijeliti priču o traženju/pronalasku posla ili s nama želite podijeliti priču o Vašem neobičnom zanimanju, hobiju, iskustvu itd. koje smatrate zanimljivima, javite nam se na [email protected] ; [email protected] ili nam pišite na facebooku.

Ukoliko i vi živite u inostranstvu, a iz BiH ste, te svoju priču o životu u „Bijelom svijetu“ želite podijeliti s nama, pišite nam na 

 

 

Piše: Ajna Hodžić
Izvor:zeda.ba/e-turneja.com