LONCI I POKLOPCI na OBN TV

158

LONCI IO POKLOPCI 09.11.2014.Still006

Mnoge se domaćice u današnje vrijeem često žale da, u nedostatku vremena, ne stignu svaki dan smisliti nov i maštovit recept za ručak svojim najmilijima. Kako bi doskočili monotoniji jela na našim stolovima, u pomoć vam ove ndjelje priskače šarmantni Vjeko Kramer u emisiji „Lonci i poklopci“ koja je na programu OBN TV u nedjelju 9.11.2014. od 12 sati. Vjeko će spremat hljeb od buče, namaz od patlidžana – babaganuš, humus, falafel i slani umak od sezama.

HLJEB OD BUČE

½ kg pšeničnog brašna
200 g integralnog brašna
1 kocka DIGO kvasca
½ kg buče
150 g bučinih sjemenki
1 žlica meda
4 dl vode
4 kašike ulja
žlica soli
malo cimeta

Buču pripremimo tako da ju ispečemo u rerni, ogulimo, odvojimo sve zagorene komade, ispasiramo i ohladimo. U mlaku vodu umješamo med te kocku Digo kvasca pa ostavimo na toplom mjestu da se zapjeni, za to vrijeme odvojimo pola sjemenki buče, a drugu polovinu prepržimo na nepomaščenoj tavi i ohladimo. Pomješamo brašno, sol i malo cimeta, pa mu dodamo ispasiranu pečenu tikvu, kvaščevu vodu, ulje i mjesimo barem desetak minuta. Tijesto oblikujemo u kuglu, pobrašnimo ju i ostavimo u pobrašnjenoj zdjeli da se diže barem 2 sata pokriveno čistom krpom na toplom mjestu. Kada tijesto nabuja, premjesimo ga i tada umjesimo prepržene bučine sjemenke oblikujemo štrucu ili više malih kuglica ili oblikujemo kiflice i složimo u maslacem premazan pleh te ostavimo da se dižu još barem sat vremena. Razmutimo malo brašna, soli i malo vode, i kada se hljeb opet digne premažemo ga i pospemo neprženim bučinim sjemenkama. Hljeb stavimo da se peče u prethodno zagrijanoj pečnici zavisno od veličine od 45-50 minuta ili ako se radi o više malih zemički oko 30-ak minuta na 180C.

NAMAZ OD PATLIDŽANA – BABAGANUŠ

1 kg patlidžana
5-6 češjeva češnjaka
4-5 žlica tahina
sok ½ limuna
sol i papar
kim, korijander i peršinov list

U rerni zagrijanoj na 210 C ispeći patlidžane koje smo špikovali bijelim lukom oko pola sata. Izvaditi ih iz rerne i prohladiti pa im kašikom izvaditi meso i češnjak te ostaviti da se malo ocijedi. U meso patlidžana umiješati tahin pa začiniti solju i paprom, kimom, korijanderom, limunovim sokom i peršinovim listom.

HUMUS

300 g kuhanog slanutka (leblebije)
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike tahina
2 češnja češnjaka
1 žlica kima
sok ½ limuna
sol i papar
crvena paprika
povrće za serviranje crveni luk, mrkva…

Slanutak namočiti u vodi oko 6 sati, ako je suh, pa ga skuhati u slanoj vodi i procjediti. Vodu u kojoj smo ga kuhali uvijek možete sačuvati kao temeljac za neku drugu juhu od povrća. Ljuska se često odvaja od sjemenki slanutka, pa ju možete odvojiti, a i ne morate.
U svakom slučaju ocjeđeni slanutak staviti u procesor za hranu i izmiksati ga u pire. Humusu dodati limunov sok, tahin, maslinovo ulje, mljevene sjemenke kima i začiniti solju i paprom. Humus servirati u zdjeli prliven maslinovim uljem i crvenom mljevenom paprikom uz svježi crveni luk. Uz humus se uvijek poslužuje topli pita bread a često i svježe povrće tipa štapići mrkve, svježe paprike ili celerovih listova…

FALAFEL

1 šolja slanutka (leblebije)
1 crveni luk i 2-3 češnja češnjaka
korijander i kim
peršinov list
sol i papar
2 kašike brašna
ulje za prženje

Slanutak namočiti u vodi preko noći, ocjediti i izmiksati štapnim mikserom ili u procesoru za obradu hrane. Mljevenom slanutku dodati brašno i sve začine, dobro promješati, ostaviti barem 10-ak minuta da se smjesa stegne pa oblikovati kuglice i pržiti u dubokom vrućem ulju do zlatnosmeđe boje.

SLANI UMAK OD SEZAMA

4-5 kašika tahinija (paste od sezama)
5-6 kašika gustog jogurta
malo mljevenog kima / malo soli i papra
sok jednog limuna / 1 češanj češnjaka sitno sjeckani

Sve sastojke dobro izmiješajte u zdjelici. Servirajte ohlađeno.