KOLUMNA : ” Voli svoje, poštuj tuđe.”

230

kolumna

Od malih nogu, pa sve do danas roditelji su nas učili koliko trebamo čuvati ono što je naše, održavati našu tradiciju, ali pojedini roditelji svoju djecu nisu naučili i da je tuđe nešto jako bitno. Nisu ih naučili kako ti “tuđi” isto vole svoje, kako se isto bore za svoje…
Čitajući mnoge članke, gledajući mnoge tv emisije, nažalost, sve više vidim kako se “sije” mržnja prema ljudima druge vjere. Najžalosnije od svega, tu mržnju skoro nikako “ne siju” osobe starije životne dobi, to “siju” osobe koje su doslovno tek postale, koje su tek počele istinski živjeti i koje još mnogo ne znaju ni o čemu. Zar je moguće da MI većina mladih koji nismo osjetili na svojoj koži rat, koji ne znamo kako je zapravo bilo, pričamo o tome i napadamo osobe iste životne dobi kao što smo MI? Oni također nisu prošli to, oni također nisu krivi.
Mi smo Bosanci takvi. Mi ćemo čim jednom Srbin, Hrvat ili neko drugi nama pomogne, tu osobu “podići” u nebesa, a drugi dan ćemo je popljuvati. Što je najgore, i obratno se dešava.
Dok su se desile sve one poplave, dok smo se molili da to sve prestane i dok smo svi znali da je to kazna, baš mi svi smo govorili kako smo se napokon ujedinili. To naše jedinstvo je trajalo koliko i poplava, i to je to. Opet su oni najgori, opet smo mi najgori. Opet proklinjemo jedni druge. Čemu to? Hoće li to nešto riješiti, pomoći? Koliko god da se to dešava i koliko god da će se to dugo dešavati, mi ljudi moramo znati da nije kriv ni SRBIN ni HRVAT ni MUSLIMAN. Kriva je politika. Krivi su oni koje mi skoro svake četiri godine izaberemo. Krivi su oni zbog kojih smo prije par mjeseci održavali proteste i opet ih sad izabrali.
Da, “sigurno” će Bakir, Dodik itd reći : ” Ljudi, mi trebamo da budemo ujedinjeni. Mi trebamo da se međusobno volimo.” To nikad nećemo čuti i to nikad neće biti jer to njima ne bi išlo u korist. Svako “grabi” na svoju stranu. Egoizam.
Omladina koja je tek postala, omladina koja je još u cvatu mladosti, treba da nauči da svoje čvrsto treba držati, da svoje treba “opkoliti” i čuvati od sviju, ali isto tako treba naučiti da je i tuđe svetinja.
Ja kao osoba koja ima 19 godina, koja se nije rodila za vrijeme rata, ne vodim borbu protiv Hrvata i Srba. Vodim borbu protiv čovjeka i nečovjeka.

 

PIŠE : SAJRA ČATAKOVIĆ