Bajden odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara!

165

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je novu vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara, koja uključuje art.ljer.ju i helikoptere da ojača njenu odbranu protiv pojačane ruske ofanzive na istoku zemlje.

Bajden je poslije razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim objavio da će SAD dati ovu dodatnu pomoć i s njim se dogovorio o koordinaciji isporuke. Rekao je da pomoć uključuje art.ljer.jske sisteme, oklopna vozila i helikoptere.

– Novi paket pomoći će sadržati mnoge od vrlo efikasnih or.žanih sistema koje smo već isporučili i nove kapacitete prilagođene širem nap.du koji očekujemo da će Rusija pokrenuti u istočnoj Ukrajini – rekao je Bajden u saopćenju.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da sa saveznicima daju or.žje i resurse kako se bude nastavljao suk.b.

– Stalna isporuka oružja koju su SAD i njihovi saveznici osigurali Ukrajini bila je kritična u održavanju njene borbe protiv ruske invazije. Ona je pomogla da osigura da (Ruski predsjednik Vladimir) Putin nije uspio da ostvari svoje prvobitne planove da zauzme i kontrolira Ukrajinu. Ne možemo sada stati – rekao je Bajden.

Izvor: Avaz