LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

186

vjeko1

I dok je većina televizijskih formata ovoga ljeta odlazila na pauzu, kulinarski show „Lonci i poklopci“ OBN TV i njegov šarmantni voditelj i urednik Vjeko Kramer nam je svake nedjelje pripremao nova i ukusna jela. Za prvu nedjelju u mjesecu septembru, 7.09.2014.g od 12 sati Vjeko je odlučio da nam sprema kruh od tikvinih sjemenki, juhu od kukuruza sa suhim mesom, namaz od skuše i paštetu od tune. Recepti za Vjekineovosedmične specijalitete su:

KRUH OD TIKVINIH SJEMENKI

200 gr mljevenih tikvinih sjemenki
600 gr brašna Ivo i Bele
1 Digo kvasac
10 gr šećera
1 dl mlijeka
2,5 dl vode
100 gr sjemenki tikve
sol

Pomješajte Digo kvasac, jednu kašiku šećera, malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomješajte obično brašno, mljevene tikvine sjemenke i sol, te umješajte kvaščevo mlijeko i mlaku vodu pa mjesite dok tijesto ne bude glatko i lijepo se ne odvaja od stjenki posude i ruku. Tijesto ostavite pokriveno i na toplom mjestu dok ne udupla volumen. Zatim ga premjesite i razvaljajte u plahticu koju pospite polovinom sjemenki tikve. Zarolajte u željeni oblik kruha pa ostavite još pola sata da se diže na toplom mjestu. Premažite mješavinom žlice brašna i tri žlice vode pa pospite ostatkom sjemenki tikve. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180C oko 45 minuta.

JUHA OD KUKURUZA SA SUHIM MESOM

100 gr suhog mesa
Kašika maslaca
1 veći krompir
1 crveni luk
½ l temeljca
1 konzerva kukuruza
mlijeko
papar
peršinov list
muškatni oraščić
Vegeta

Na maslacu ili ulju popržite sitno sjeckano suho meso, kada je hrskavo izvadite ga van na upijajući papir da se ocjedi. Na ostatku masnoće ispirjajte sitno sjeckani luk i krompir isjeckane na kockice, zalijete temeljcem te kuhajte 10-ak minuta dok krompir ne omekša.
5 minuta pred kraj kuhanja dodajt ocjeđeni kukuruz i 1 kašiku vegete, začinite paprom. Pred sam kraj kuhanja dolijte malo mlijeka, nakon čega juha više ne bi smijela kuhati.
Dekorirajte peršinovim listom i hrskavo prženim suhim mesom

NAMAZ OD SKUŠE

1 konzerva skuše
1 grillani patlidžan
3 češnja češnjaka
peršinov list
limunov sok /
maslinovo ulje
sol i papar

Patlidžan izmiksati i dodati mu viljuškom izgnječene skuše iz konzerve i sitno sjeckani češnjak. Začiniti limunovim sokom, peršinovim listom, maslinovim uljem i solju i paprom.

PAŠTETA OD TUNE

tunjevina
majoneza
senf
crveni luk
kuhana jaja
sok limuna
maslinovo ulje
crne masline
sol i papar

Tunjevinu iz konzerve izdrobiti viljuškom ili u blenderu. Dodati majonezu i senf te promješati. Luk očistiti i nasjeći na najsitnije kockice kao i kuhana jaja i crne masline. Sve sastojke zajedno promješati pa začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i paprom.
Poslužiti u zdjelicama kao dio hladne zakuske ili već namazano na kanape sendviče.