Rusiji zabranjeno učešće na ovogodišnjem Eurosongu!

84

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je kako će Rusiji biti zabranjeno učestvovanje na ovogodišnjem Eurosongu.

Odluka dolazi samo jedan dan nakon što je ukrajinski državni emiter UA:PBC pozvao na suspenziju Rusije.

“Odlukom se izražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje narušilo reputaciju takmičenja”, navodi se u zvaničnom saopćenju prije čijeg donošenja se EBU konsultovao sa ostalim članovima.

“EBU je apolitična članica organizacija emitera koja je posvećena podržavanju vrijednosti javnog servisa. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj pozornici”, naveli su.

Tenzije između dvije zemlje zasjenile su prethodna izdanja Eurosonga. Rusija je bila favorit za pobjedu na takmičenju 2016. godine, sve dok ukrajinska pjevačica Jamala nije ukrala pobjedu u posljednjem trenutku sa pjesmom koja prikazuje deportaciju krimskih Tatara od strane Josifa Staljina 1944. godine – užasno poglavlje koje je nacionalni parlament opisao kao genocid.

Na putu do pobjede, njena pjesma je dobila nekoliko važnih glasova iz bivših sovjetskih zemalja koje tradicionalno glasaju za Rusiju. Stručnjak za Eurosong John Kennedy O’Connor nazvao je rezultat “oštrim šamarom u lice Rusiji”.

Inače, i Ukrajina je prije nekoliko dana izabrala svoje konačne predstavnike za ovogodišnje Eurosong, nakon što se prva predstavnica povukla sa takmičenja zbog optužbi da je ilegalno otputovala u Krim.

Izvor: Klix