Ljubav prema Bosni i njenom narodu je velika

315

Na zahtjev par naši čitatelja na portalu stupio sam u kontakt sa Adom i Dinom,momcima koji su oduševili svojim glasom i jednostavnošću što je privuklo mnogobrojnu publiku sa naši prostora.

ado

Adnan je nedavno boravio u Bosni na godišnjem,pa sam odlučio da se nađem sa njim i da malo razgovaramo, i pritom sam se uvjerio da za razliku od drugi mladi umjetnika koji su uz slavu koju su  stekli pjevanjem postali arogantni i umišljeni, Adnan je i pored popularnosti koju polako sve vise ima, ostao skroman i sa obe noge čvrsto na zemlji, pritom ljubazan i nasmijan, uvjek spreman za razgovor i slikanje sa fanovima.

 

Intervju sa njima donosimo uskoro,a u nastavku pročitajte tekst o njima :

Adnana Avdića i Dina Hegića, dva momka , Bosanac i Hercegovac, koji žive i rade u Švedskoj, najviše  je spojila ljubav prema Bosanskoj muzici, kako zabavnoj tako i prema narodnoj i sevdalinci.

Još kao mala djeca su bili prinuđeni da ostave svoja ognjišta, jer su u gradovima u kojima su živjeli, Adnan u Bileći a Dino u Prijedoru za vrijeme rata izvršena etničko čišcenje.Na taj način su sa svojim roditeljima stigli u hladnu i daleku Švedsku.

Te talente su udružili i počeli stvarati svoje pjesme, za koje sami rade i tekst i muziku.

Kao plod toga je nastala i prva pjesma, koja je postala jako popularna, Opa balkan Style. Pjesma se dosta pjeva medju svim uzrastima , a najradije je pjevaju mladje generacije i djeca, sto nas puno raduje kaže Adnan.

Onda je nastala druga, ljetna pjesma, Srce balkansko. Naša ljubav prema tom životnom stilu, balkanskom je velika, ta spontanost, druženje.

U saradnji sa Mc Aldinom smo napravili pjesmu Moj babo je heroj posvećenu Aldinovom babi i svim očevima koji su ubijeni u Srebrenici,ali i u svim drugim krajevima BIH.

I ako živimo u Švedskoj ipak smo u toku sa događanjima u BiH. U Bosnu dolazimo makar jednom godišnje, i sami smo mogli primjetiti koliko je život u Bosni težak.Pobuna poniženog naroda, gladnog, nezadovoljnog, bez ikakvih prava je bila samo pitanje dana.

Mi koji živimo u jednoj sredjenoj socijalnoj državi ne možemo da shvatimo kako je moguće raditi cijeli mjesec a ne primiti platu.Kako mogu političari toliko godina da lažu narod, da se lično bogate, kradu narodno a narod nema ni hljeba?Borci ranjavani i bolesni nemaju ni najminimalnije što je potrebno za život?. Nadamo se da će narod na narednim demokratskim izborima znati da izabere one koji će graditi Bosnu, stvarati nova radna mjesta, i krenuti prema Evropi.

U takvu Bosnu se možda i mi vratimo. Kao naš protest prema nepravdi u Bosni i ujedno kao podrška Bosanskom narodu je nastala nasa nova pjesma Revolucija. Revolucija ti je kad se narod digne da izvrši promjene. Nadamo se da ce se svi problemi u Bosni rjesiti na miran način,bez proljevanja krvi, smjenom stare, korumpirane vlade i da će se stvoriti dobri uslovi i bolji život za taj ispaceni narod. Dotle ćemo mi pisati pjesme i pjevati za njih a to ce biti naš doprinos u ovoj kako mi nazivamo pjesmu, Revoluciji.

Nakon “revolucije” snimili smo i pjesmu “ako me voliš dođi mi” koja je stavita na youtube prije mjesec dana i sa kojom smo naišli na samo dobre komentare i pozitivne kritike, ljudi  cjene naš rad i naše zalaganje,jer krenuli smo od nule i uz ničiju pomoć,bez neki skandala i istupa radimo ono sto volimo i u čemu uživamo, a publika će to znati prepoznati, za kraj nam je rekao Adnan.

 

Intervju sa ovom dvojicom glazbenika donosimo uskoro,a do tada poslušajte njihovu najnoviju pjesmu i uživajte