DAŠAK AFRIKE U EMISIJI „LONCI I POKLOPCI“

188

vjeko

Vjeko Kramer ovoga vikenda, tačnije u nedjelju 17.08.2014. od 12 sati spremat će jela koja je probao na svom putovanju po zemlji koja ima bogatu kulturu u kojoj se miješaju arapski i berberski, s daškom evropskih uticaja, drevnu istoriju, geografiju koja svakom nudi nešto: od plaža do visokih planina, a i hranu koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, jednom riječju prelijepi i čarobni Maroko.

Emisija Lonci i poklopci je na programu OBN TV od 12 sati 17.08.2014.

MAROKANSKA PEČENA TUNA

Marinada:
češnjak i peršunov list
kim i korijander
sol i papar
slatka paprika i chilly paprika
maslinovo ulje

4 odreska tune
2 glavice crvenog luka
½ kg paprike
3-4 paradajza
1 patlidžan
Vegeta

Sve sastojke potrebne za marinadu stavite u procesor za obradu hrane i izmiksajte dok ne dobijete koliko toliko jedinstvenu masu. S nojm prelijte ribu i ostavite da se marinira barem 2 sata. Prilikom odabira ribe možete uzimati i cijele ribe tipa škarpine, brancina ili orade ili očiščene odreske tipa oslić ili bakalar, ako ne volite tunu ili vam je nedostupna.
Na maslinovom ulju izdinstajte crveni luk, svježu papriku i patlidžane, sve prethodno isjeckano na trakice slične veličine. Začinite vegetom. paradajz nasjecite na ploške.
U tepsiju na dno stavite ispirjano povrće, na njega složite ribu i pokrijte paradajzom sječenim na ploške pa sve prelijte ostatkom aromatične marinade.
Pecite u pećnici oko 30-ak minuta na 180ᵒC.
KREMA OD MALINA

½ l slatkog vrhnja
100 gr šećera u parahu
1 puding od vanilije
250 gr malina
½ kg petit keksa

Umutimo slatko vrhnje sa šećerom. Dodamo mu ohlađen skuhan puding i umiksamo 100 gr malina. Prilikom serviranja dekoriramo ostatkom cijelih malinama. Na dno tepsje poredati petit kekse i kremu od vanilije preliti preko njih. Poslužiti ohlađeno.

 

 

RAŽNJIĆI OD TUNE

300 gr tunjevine
1 paprika
1 luk
1 tikvica
rukola
aceto balsamico
sol i papar
maslinovo ulje

Tunjevinu isjeći na jednake kocke, začiniti i marinirati u maslinovom ulju. Povrće očistiti i isjeći na željene oblike ne puno veće od komada tunjevine. Nanizati na štapiće za ražnjiće, pa grilati na grill tavi. Poslužiti uz rukolu posuto aceto balsamicom.

 

HELJDINA PALENTA

150 gr heljdine palente
1 žlica maslaca
sol i papar
1 l vode

Vodu začiniti i zahuhati. Kada provrije dodati maslac i ukuhati palentu neprestno mješajući, 2-3 min. Nakon kuhanja ostaviti još 4-5 minuta da se prohladi i stegne prije posluživanja.