Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo: “Realizovali smo preko 500 projekata, sa ciljem da Općina Novo Sarajevo bude zajednica ugodnog življenja, te prepoznatljivo područje modernih urbanih cjelina”

276

Nedžad Koldžo rođen je 13.11.1958. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju mašinsku školu. Završio je Pravni fakultet. Prije funkcije općinskog načelnika obavljao je poslove šefa odsjeka na Institutu za hidrotehniku Građevinskog fakulteta. Načelnik Opdine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo na mjesto općinskog načelnika imenovan je u oktobru 2006. godine nakon održanih prijevremenih izbora.

Želi da Općina Novo Sarajevo bude lokalna zajednica ugodnog življenja, multietnička, te prepoznatljivo područje modernih urbanih cjelina, zatim da ima što povoljniji pravni status u pogledu veće samostalnosti Općine, kako u okviru Grada Sarajeva, tako i u okviru Kantona Sarajevo, a sve to u interesu i za dobrobit građana. 

Nedzad-Koldzo

1. Načelniče, kako vi kao prvi čovjek općine ocjenjujete 2013. godinu?

Općina Novo Sarajevo je u prethodnoj 2013. godini usprkos uslovima globalne makroekonomske krize omogućila adekvatno izvršavanje osnovnih funkcija budžetskih korisnika, zatim realizovala planirane i nastavila sa realizacijom započetih projekata namijenjenih poboljšanju uslova života građana, kao i razvoja privrede na području ove općine.
Samo u posljednjih osam godina, uspjeli smo realizovati preko 500 projekata, sa ciljem da Općina Novo Sarajevo bude zajednica ugodnog življenja, te prepoznatljivo područje modernih urbanih cjelina.

2. Kakva je vaša procjena godine u koju smo uveliko zakoračili ?

– Kada je u pitanju ekonomska kriza, čiji se uticaj podobro odrazio i na prihode Općine koji od 2008. godine bilježe kontinuiran pad, ni ove 2014. godine situacija nije ništa bolja.
Bitno je istaći da se i pored ove stalne tendencije pada prihoda, na području Općine Novo Sarajevo i ove godine nastavlja sa realizacijom započetih, kao i obnavljanjem i izgradnjom planiranih infrastrukturnih i privrednih objekata. Kada su u pitanju budžetska izdvajanja za socijalni program, koji obuhvata pomoć penzionerima, djeci bez oba roditelja i stipendiranje učenika srednjih škola i studenata po čemu smo prepoznatljivi, ne samo u Kantonu već možemo reći i državi, ostao je na istom nivou kao i prethodnih godina. Realizacija projekata ide planiranim dinamikom, vodeći računa da se ne ugroze i drugi segmenti kada su u pitanju osnovne funkcije budžetskih korisnika.
Bitno je istaći da su osnovni ciljevi programa u godini koja je pred nama, postavljeni realno, pa su realna očekivanja da će se i realizovati uz angažovanje svih resursa, unutrašnjih i vanjskih.
Ono sa čime ćemo svakako nastaviti i ove godine je to da ćemo aplicirati za projekte sa međunarodnim institucijama, kao i višim nivoima vlasti, a sve u cilju realizacije projekta kojima ćemo unaprijediti kvalitet života naših građana.

3. Kakvi su Vaši planovi i ambicije prema razvoju opštine ?

– Općina Novo Sarajevo ove godine revidovala je jedan od najznačajnijih dokumenata kada su u pitanju tendencije ka razvoju općine, a radi se o Strategiji integriranog razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine. Ova strategija predstavlja ključni strateško-planski dokument općine Novo Sarajevo, koji treba da nastavi podsticanje započetog razvoja zajednice, a obuhvata društvenu, ekonomsku i okolišnu sferu razvoja. Ova revidovana Strategija razvoja predstavlja putokaz za sveukupni razvoj općine Novo Sarajevo, obuhvata ekonomski, društveni i plan zaštite i unapređenja životne sredine, uz poštivanje prostornog aspekta. Strategija je izrađena kao okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, podsticanja lokalnih snaga, ali i kao odgovor na izazove dugoročnog razvoja općine i sveukupnog života u njoj.

4. Prema vašem mišljenju, koji su najčešći problemi s kojima se suočava općina Novo Sarajevo?

– Najčešći problemi s kojima se suočava, ne samo Općina Novo Sarajevo, nego sve općine u KS, je problem nadležnosti lokalnih samouprava i nepoštivanje Ustavnih presuda.
Važno je napomenuti da je status općina i definisanje politika lokalnih zajednica još uvijek u potpunosti neriješen. Naime, u svojoj praktičnoj primjeni ustavna kategorija prava na lokalnu samoupravu svodi se vrlo često samo na puku dekoncentraciju javnih poslova od strane viših organa vlasti. Stoga ćemo i ove godine, a u koordinaciji sa drugim općinama Kantona Sarajevo, te Savezom Općina i gradova Federacije BiH, intenzivnije raditi na rješavanju određenih ključnih pitanja koja su bitna za funkcionisanje općine kao jedinice lokalne samouprave, kao i za život i dobrobit njenih građana.
Na inicijativu Saveza općina i gradova FBiH i Saveza opština i gradova RS, šest načelnika/gradonačelnika sa dugogodišnjim iskustvom, među kojima sam i ja, uzeli smo aktivno učešće u projektu pod nazivom „Načelnici za razvoj lokalne samouprave“. Projekat je pokrenut sa ciljem poboljšanja funkcionisanja jedinica lokalne samouprave, zastupanja njihovih interesa i pružanja kvalitetnijih usluga građanima BiH. Navedena komponenta projekta implementira se u okviru projekta „Doprinos Ustavnoj reformi u BiH“ koji je podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Švicarske ambasade u BiH. Kako bi se poboljšao položaj jedinica lokalne samouprave i unaprijedilo njihovo funkcionisanje, kreirano je pet prijedloga prioritetnih zakona i dvije politike, te je održano i nekoliko serija javnih rasprava u više gradova BiH.
Projektom su obuhvaćeni zakoni poput Zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave (pojedinačno za oba entiteta), zatim Zakona o međuopćinskoj saradnji, Zakona o zaštiti i spašavanju u FBiH, te dvije politike, politika lokalnog ekonomskog razvoja i politika fiskalne decentralizacije.

5. Na koje oblasti su fokusirani strateški pravci Općine i koji su preduslovi za njihovu realizaciju?

– U strateško – planskom dokumentu Općine, o kojem sam govorio na početku našeg razgovora, fokusirali smo se na tri strateška pravca: društveni, ekonomski i zaštitu okoliša.
Cilj nam je da kroz realizaciju strateških ciljeva općina Novo Sarajevo postane konkurentna općina, centar znanja i kreativne ekonomije, poželjna sredina za poslovanje i investiranje, privlačna za ljude koji dolaze iz poslovnih i ličnih razloga, a postane općina obrazovanog stanovništva, općina sa vrijednim društvenim kapitalom, ambijentalno uređena i atraktivna, općina ugodnog i zdravog življenja, čista, zelena, ekološki prepoznatljiva, rekonstruisane i modernizirane mreže infrastrukture, općina sa prepoznatljivim sportskim i kulturnim identitetom, te osnaženih i razvijenih institucijalnih kapaciteta.

Mislim da je na kraju bitno naglasiti i to da Strategija razvoja Općine obuhvata i listu prioritetnih programa i projekata u svakom sektoru, a koji omogućavaju dosezanje postavljenih ciljeva putem provođenja operativnih aktivnosti, čime se stvara osnova za sveukupnu implementaciju Strategije.

6. Ko su nosioci privrednog razvoja općine i koje grane imaju najveće potencijale za ulaganje?

– Općina Novo Sarajevo, prema svim pokazateljima spada u jedan od glavnih administrativnih i poslovnih centara u BiH. Općina Novo Sarajevo se nalazi na iznimno maloj teritoriji što onemogućava razvoj djelatnosti i industrija koje zahtijevaju velike i specifične površine zemljišta. Poljoprivredna djelatnost kao i većina industrijskih prerađivačkih grana nisu djelatnosti na kojima Općina Novo Sarajevo može temeljiti svoj razvoj. Analiza strukture ekonomije Općine Novo Sarajevo, bez obzira na koji način je rađena analiza, ukazuje da se većina ekonomske aktivnosti na području Općine Novo Sarajevo odvija u sektoru usluga i javnom sektoru, gdje se posebno ističu djelatnosti u financijskom sektoru, poslovanje nekretninama, informacije i komunikacije, ugostiteljstvo itd. Proizvodnja električne energije ima veliku koncentraciju zaposlenosti isključivo zbog toga što je centrala Elektroprivrede BiH locirana na području općine.
Ugostiteljstvo i turizam su djelatnosti u čiji razvoj treba ulagati, poticati i stvarati uslove za njihov rast. Napore, između ostalog, treba usmjeriti na stvaranje novih sadržaja, dizanju kvalitete usluga i stvaranje prepoznatljivosti Općine Novo Sarajevo kao odredišta.
Osnovni fokusi daljnjeg razvoja turizma na području ove općine, mogli bi biti poslovni i konferencijski turizam, povezivanje sa susjednim općinama i razvoj ponude kratkih odmora i sportsko rekreativnog turizma korištenjem okolnih prirodnih resursa, te gastronomija i shopping.

7. Kakva je Vaša saradnja sa višim nivoima vlasti?

– Najveći naši problemi, problemi lokalnih samouprava, proizlaze upravo zbog neefikasne koordinacije i nejasne raspodjele nadležnosti između općina, Grada i Kantona Sarajevo. Sve to dovodi do toga da građanima više nije jasno koji je nivo vlasti nadležan za pružanje koje usluge, odnosno koja je adresa na koju mogu da upute svoje primjedbe, i na kraju svi njihovi problemi dolaze u općine.
Pitanje podjele nadležnosti između općina, Grada i Kantona Sarajevo, nažalost, još uvijek nije riješeno uprkos brojnim dobijenim tužbama za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, koje su općine podnijele protiv Kantona Sarajevo kod Ustavnog suda FBiH.
Uloga i značaj lokalnih samouprava regulisana je, između ostalog, i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi kojom se utvrđuje temeljni princip a to je da „lokalna samouprava podrazumijeva pravo i osposobljenost lokalnih vlasti da u granicama zakona reguliraju i rukovode znatnim dijelom javnih poslova, prije svega, onih koji su najbliži građanima na osnovu vlastite odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva“, što viši nivoi vlasti većinom ignorišu i ponašaju se gazdinski, od raspodjele javnih prihoda u dijelu koji se odnosi na finansiranje jedinica lokalne samouprave, pa do ispreplitanja nadležnosti i ostalo.
Uprkos navedenim problemima, mi u Općini Novo Sarajevo ćemo se i dalje svakodnevno truditi da uspostavimo što bolju saradnju sa višim nivoima vlasti, kako bi se unaprijedio kvalitet pružanja javnih usluga na lokalnom nivou za sve naše sugrađane, jer Općina je najprije servis građana.

8. Da li općina planira podržati ili već podržava aktivnosti mladih ?

– Općina Novo Sarajevo predviđenim budžetskim planom i kroz svoje programske aktivnosti posebnu pažnju pruža podršci mladima, kroz različite oblasti. S tim u vezi, Općina Novo Sarajevo je u cilju poboljšanja položaja mladih, među prvim općinama u Bosni i Hercegovini donijela Strategiju prema mladima Općine Novo Sarajevo. Projekte definisane Strategijom za mlade, Općina već treću godinu uspješno realizuje, bez obzira na smanjenje budžeta, a sve u saradnji sa omladinskim nevladinim organizacijama u cilju unapređenja omladinskog aktivizma. Tim povodom, nedavno je u JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“ pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo, otvoren i Info-centar za mlade koji ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za aktivnije učešće mladih u društvu, te povećanje stope informiranosti mladih o prilikama koje im se nude za lični razvoj, što podrazumijeva informisanost o zapošljavanju, stipendiranju, volontiranju, edukacijama i slično. Info – centar namijenjen je prije svega mladim ljudima starosne dobi od 15 do 30 godina, kao i mlađoj populaciji. Pored toga što se svake godine u Budžetu Općine planiraju određena sredstva za mlade, namijenjena za realizaciju projekata iz Strategije prema mladima, te za projekte iz oblasti, obrazovanja, kulture i sporta, Općina Novo Sarajevo je prva u BiH po broju dodjele stipendija učenicima i studentima, za šta se na godišnjem nivou izdvoji oko 400. 000 KM, a značajna sredstva ulažu se i u izgradnju sportskih objekata i ploha, kao i nabavku sportskih rekvizita namijenjenih za okupljanje mlade populacije.

9. Koje aktivnosti su poduzete u vezi sa podrškom privrednicima?

– Kada je u pitanju podrška privrednicima, trudićemo se, svakako, da poboljšamo dosadašnju saradnju sa privrednicima sa područja ove općine, a prvi korak u tome je uspostava Savjeta privrednika, što će svakako unaprijediti poslovno okruženje minimalno do nivoa ispunjenja uslova za certifikaciju NALED metodologijom, a jedan od kriterija za dobijanje ovog prestižnog certifikata je i uspostava Savjeta privrednika.

10. Živimo u teškim vremenima. Kolika su izdvajanja za socijalne potrebe najugroženijeg dijela stanovništva?

– Kako je i dalje prisutna teška ekonomska situacija, mi svake godine, iako socijalni problemi nisu u nadležnosti Općine, izdvajamo značajna sredstva namijenjena provođenju aktivnosti usmjerenih ka programima podrške socijalno ugroženim kategorijama građana općine Novo Sarajevo. Posebna briga iskazuje se prema djeci, i to putem dodjele stipendija redovnim učenicima i studentima i djeci bez oba roditelja, kao što sam ranije naveo, te pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju. Posebna pažnja pruža se i penzionerima, kao posebno ugroženoj populaciji, kroz dodjelu jednokratne novčane pomoći, organizirajući tradicionalni izlet penzionera, a i kroz provođenje programa podrške osobama treće životne dobi kroz projekat Centar za zdravo starenje, s ciljem uspostave mreže novih centara na području Općine. Tim povodom, nedavno smo potpisali i Ugovor za izvođenje I faze radova na izgradnji Centra za zdravo starenje – Velešići, a u planu je i priprema projekta za uspostavu trećeg Centra na području općine.
Općina Novo Sarajevo podršku pruža i narodnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama u cilju poboljšanja socijalnog položaja lica kojima je ta pomoć najpotrebnija,a posebni napori se ulažu i u pronalaženje načina poboljšanja životnih uslova korisnika boračko-invalidske i socijalne zaštite, tako da se u Budžetu Općine planiraju i značajna sredstva za finansiranje rada i projekata boračkih udruženja.
Projekti podrške socijalno ugroženim kategorijama građana Općine Novo Sarajevo moje su trajno opredjeljenje, te ćemo stoga, cijeneći tešku situaciju u društvu, i u narednom periodu nastaviti sa njihovom realizacijom, naravno sve u skladu sa mogućnostima koje nam naš budžet pruža.

11. Vaša poruka za kraj građanima općine Novo Sarajevo,stanovnicima BiH ali i našim čitaocima.

– Moje jasno opredjeljenje, već osam godina je da Općina Novo Sarajevo bude lokalna zajednica ugodnog življenja, multietnička, te prepoznatljivo područje modernih urbanih cjelina, zatim da ima što povoljniji pravni status u pogledu veće samostalnosti Općine, kako u okviru Grada Sarajeva, tako i u okviru Kantona Sarajevo, a sve to u interesu i za dobrobit građana. Svoj program rada, zasnivam na provođenju politike prosperiteta, otvorenosti za sve građane, transparentnosti i zakonitosti u vršenju svih poslova, jednakopravnosti za sve građane u donošenju odluka, jer je to put društveno odgovorne lokalne zajednice i za to ćemo se boriti i u narednom periodu kako bi opravdali ukazano povjerenje.

Općinski načelnik
Nedžad Koldžo