Za građanske projekte širom BiH dodijeljeno još 125.000 KM

171

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) danas je u Sarajevu upriličio svečanu dodjelu čekova za 25 organizacija i neformalnih grupa građana/ki koje će tokom naredna tri mjeseca realizovati akcije u lokalnim zajednicama u okviru Programa malih grantova “Budi promjena!”.

Program malih grantova je poseban po tome što inicijative osmišljavaju sami građani/ke, koji ih nakon dobijanja novčane i tehničke podrške realizuju uz pomoć velikog broja sugrađana, lokalnih vlasti i kompanija i time nude jedinstvena rješenja za probleme od kojih korist ima cijela zajednica. U protekle dvije godine ovaj program je podržao 96 građanskih inicijativa u širom BiH, sa ukupno 465.000 KM.

‘’Organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana/ki su ovim programom dobile priliku da poboljšaju kvalitet života u zajednici. Ponosni smo na do sada postignute rezultate, jer su građani svojim aktivizmom i volonterskim radom dokazali kako je moguće napraviti značajne promjene, te upravo zbog toga Program malih grantova zovemo i programom velikih promjena’’- naglasila je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva.

Grbic-Hasibovic Dragana

Pomoću danas dodijeljenih sredstava u iznosu od 125.000 KM, akcije će se organizovati u Nevesinju, Srebreniku, Modriči, Mostaru, Prijedoru, Visokom, Bijeljini, Globarici-Žepče, Brataču-Nevesinje, Banja Luci, Goraždu, Priluku – Živinice, Begovom Hanu, Čapljini, Novom Gradu, Doboju, Kreševu, Šerićima – Živinice, Milićima, Mašićima, Ribnici, Trebinju, Romanovcima. Građani-volonteri će renovirati dječja igrališta, sportske terene, česme, olakšati stočarima rad sa mlijekom, osposobiti gradsku plažu i realizovati mnoge druge inicijative. CPCD je ovaj fond orjentisao na saniranje posljedica od poplava, tako da je većina ovih akcija usmjerena upravo na što brži povratak pogođenih zajednica u normalan način života.

Program malih grantova finansijski podržava Ambasada Kraljevine Švedske u BiH. Po riječima gospodina Marija Vignjevića iz SIDE, ‘’Kraljevina Švedska će i u narednom periodu nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, što se vidi iz nove Sidine strategije za podršku Zapadnom Balkanu za narednih šest godina. Jedan od segmenata nove strategije je podrška inicijativama koje jačaju kapacitete i samoodrživost nevladinog sektora te podržavaju BiH na putu ka Evropskoj uniji.’’