Upoznajte Zvezdine rivale u Evroligi!

193

Crveno-beli nisu dobili pretešku grupu, ali daleko od toga da imaju lake protivnike i da će bez mnogo muke da se domognu Top 16 faze

Tan2013-12-12_194854551_2Crvena zvezda je saznala svoje rivale u grupnoj fazi Evrolige naredne sezone. Crveno-beli će se za odlazak u Top 16 boriti sa OlimpijakosomGalatasarajem,ValensijomLaboral kućom i debitantom Neptunasom.

 

Naizgled ne previše teški, ali nikako laki protivnici očekuju osvajača Kupa Srbije koji će biti jedini predstavnik naše zemlje u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju. Mi ćemo vam u kratkim crtama predstaviti protivnike kluba sa Malog Kalemegdana, iako su timovi još uvek daleko od kompletiranja sastava za narednu sezonu i još se ne zna kakvim igračkim kadrom će raspolagati.

OLIMPIJAKOS

KK-CSKA-KK-Olimpijakos-12

Bratski klub crveno-belih iz Atine koji ne bi trebalo posebno predstavljati. Trostruki su šampioni “starog kontinenta”, a dve titule su osvojili 2012. i 2013. godine i to u trenucima kada im niko nije davao šanse, što dovoljno govori o njihovoj snazi. Prošle sezone ih je u četvrtfinalu zaustavio Real iz Madrida. Biće ovo prilika i za navijače dva kluba koji su pobratimljeni da se još koji put sastanu i naprave sjajnu atmosferu na tribinama.

Zvezda tima je neverovatni i sada već legendarni Vasilis Spanulis koji ih je predvodio do poslednje dve titule evropskog šampiona. Iako je bilo najava da bi mogao da napusti klub ovog leta, sva je prilika da će i sledeće sezone igrati u pirejskom klubu.

GALATASARAJ

galatasart2

Turski klub će i ove godine morati u Beograd, prošle sezone su igrali protiv Partizana, a sezonu pre toga je upravo protiv Crvene zvezde igrao u Evrokupu i trijumfovao je u oba susreta. U timu ima  dvojicu srpskih internacionalaca Zorana Ercega i Milana Mačvana, ali pitanje je da li će oni ostati i sledeće sezone.

Glavna zvezda je Karlos Arojo koji je predvodnik tima, ali još nije sigurno da li će ostati u ekipi i sledeće godine.

VALENSIJA

Vladimir-Lucic-1

Španci su svoje učešće u elitnom evropskom takmičenju obezbedili osvajanjem ovogodišnjeg Evrokupa što dovoljno govori o ozbiljnosti i snazi ekipe koja će se sigurno dodatno pojačati. Njihov dres nosi i reprezentativac Srbije Vladimir Lučić, nekadašnji kapiten Partizana, koji će imati priliku da ponovo igra protiv starog rivala.

Prava zvezda u timu gotovo da ne postoji već je trener Velimir Perasović stvorio jaku ekipu koja nema izrazitog predvodnika, ali zato su tu sjajni individualci, mada je pitanje kakav će biti sastav. Ipak, glavni igrači su Bojan Dubljević, Sergej Liščuk, Pau Ribas, Romejn Sato…

LABORAL KUĆA

KK-Crvena-Zvezda-KK-Laboral-81

Drugi španski tim u grupi sa koji je Zvezda već igrala i koji dobro poznaje. Prošle godine su bili zajedno u grupi i crveno-beli su trijumfovali u oba meča, ali su ipak košarkaši iz Vitorije. Tokom dosadašnjeg prelaznog roka se kao potencijalno novo pojačanje pominjao i Davis Bertans bivši igrač večitog rivala Zvezde, Partizana, što je dokaz da sa velikim ambicijama ulaze u narednu sezonu.

Glavna zvezda tima je španski reprezentativac Fernando San Emeterio koji je već godinama u klubu i koji je najbolji igrač ove ekipe.

NEPTUNAS

Neptuns-2013

I na kraju najveća nepoznanica za sve je litvanski klub koji je na opšte izenađenje završio sezonu kao drugi u svojoj zemlji ispred Lijetuvosa i zato se našao po prvi put u Evroligi. O snazi ovog tima se u ovom trenutku može govoriti, jer je pitanje u kakvom će sastavu ući u takmičenje.

Zvezda ekipe je Martinas Mažeika koji je bio najbolji igrač tokom prošle sezone, ali je jako neizvesno da li će ostati u ekipi sledeće godine, jer je nekolicina evropskih klubova zainteresovana za njegove usluge.

Izvor:telegraf.rs