RECEPTI SA ISTOKA U EMISIJI „LONCI I POKLOPCI“

210

vjeko

Šarmantni televizijski kuhar Vjeko Kramer i ove nedjelje u emisiji „Lonci i poklopci“ OBN TV spremat će ukusna i zdrava jela. Ovosedmično kuhanje započinje spremanjem ukusnih ledenih kocki zatim će spremati juhu s tikvicama i mesnim okruglicama a sa istoka donosi recept za rožoto sa limunom. Ako i vi želite spremiti neku od Vjekinih delicija tu su i recepti za iste. Emisija „Lonci i poklopci“ na programu OBN TV je i ove nedjelje 13.07.2014. u 12 sati.

LEDENE KOCKE

biskvit:
7 bjelanjaka
7 kašika šećera
7kašika brašna
sirup:
2 dl vode
3 kašike šećera
krema:
7 žumanjaka
3 kašike šećera
3 kašike brašna
1 puding od vanilije
7 dl mlijeka
250 gr maslaca
½ l slatkog vrhnja

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg, dodati 7 kašika šećera i 7 kašika brašna. Mikserom mutimo snijeg i dodajemo šećer, kada dodajemo brašno koristimo ručnu pjenjaču. Ovako pripremljen biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 20-ak minuta. Za to vrijeme zakuhati 2 dl vode sa 3kašike šećera, pa vrućim sirupom preliti vruć biskvit izvađen iz pećnice.
Kremu pripremiti tako da razmutimo žumanjke, 3 kašike brašna, 3 kašike šećera i jednu vrećicu pudinga vanilije u 1 dl mlijeka. Pa tom smjesom zgusnemo preostalih 6 dl mlijeka. Kada se krema ohladi umješati 250 gr maslaca temperiranog na sobnu temperaturu. Ohlađenom kremom premazati ohlađeni biskvit i na kraju kolač premazati ulupanim slatkim vrhnjem.

JUHA S TIKVICAMA I MESNIM OKRUGLICAMA

400 gr mljevene janjetine
1 jaje
3 ekašikehljebnih mrvica
korijander, sol i papar
kopar
2 tikvice

Pomješati mljeveno meso, hljebne mrvice i jaje pa začiniti korijanderom, solju i paprom. Ruke nauljiti i oblikovati 30-ak okruglica, pa ih poredati u tepsiju i zapeći u pečnici 20-ak min na oko 200 stupnjeva. Janjeći temeljac zakuhati, dodati tikvice sječene na kockice i mesne okruglice pa kuhati još par minuta. Juhu poslužiti posutu usitnjenim koprom.

LIMUN RIŽOTO

1 crveni luk
¼ korjena celera
maslinovo ulje
maslac
1,5 šalica riže
3 šalice pilećeg temeljca
1 limun, kora i sok
2 žumanca
50 gr parmezana
1 dl vrhnja za kuhanje
sol i papar

U zagrijanoj tavi otopiti maslac i pomješati sa uljem te na tome popržiti usitnjeni luk i celer, kada omekšaju, luk i celer izmiksati u blenderu u finu pastu. Na ulju popržiti rižu neprestano mješajući. Sa strane u loncu napraviti temeljac te ga držati neprestano na točki ključanja. Vrućim temeljcem zalijte rižu i kuhajte oko 12 min, mješajući s vremena na vrijeme.
Lagano mješajući riži prvo dodati pastu od celera i luka. Dodajte rižotu limunovu koricu i začinite ga dodatno ako je potrebno ovisno o tome koliko je temljac bio jak. U maloj posudi sa strane umješajet žumance, sok od limuna, parmezan, vrhnje i papar. Pa tim legirajte rižoto na samom kraju kuhanja.
Zrna riže u rižotu se ne trebaju odvajati jedno od drugoga. Rižoto treba biti kompaktan.